Spectaculaire meteorietenregen valt in het water door bewolking. Sterrenwacht gaat voor herkansing op 22 april

Dit had het beeld moeten zijn in de nacht van maandag op dinsdag. Bewolking en regen echter gooiden roet in het eten.

Dit had het beeld moeten zijn in de nacht van maandag op dinsdag. Bewolking en regen echter gooiden roet in het eten.© Illustratie Astrokalender

Coen van de Luytgaarden
Bovenkarspel

De spectaculaire meteorietenzwerm die zich in de nacht van maandag op dinsdag voltrok, werd gedwarsboomd door bewolking.

Leden van de Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel hadden het blote oog en de kijkers gericht op de donkere hemel. Zij hoopten vallende sterren te observeren en fotografisch vast te leggen.

Wolkendek

Dat bleek dus ijdele hoop. ,,Helaas, helaas. Op het moment suprême schoof een dik wolkendek over de regio. Tot overmaat van ramp begon het ook nog te regenen’’, jammert Ineke Mulder van de sterrenwacht.

Zij richt haar vizier nu op 22 april. ,,Op die datum en ook begin mei staan er opnieuw sterrenregens op de kalender. Ook dan vallen er behoorlijk wat per uur. Hopelijk krijgen we dan een serieuze herkansing.’’

De verwachtingen voor de meteorietenzwerm was in de nacht van maandag op dinsdag hooggespannen. Met een beetje geluk zouden er per uur ruim vijftig vallende sterren per uur te bewonderen zijn. ,,Daar heb je echt geen verrekijker bij nodig, die zijn met het blote oog waar te nemen’’, verzekerde Theo Mulder voorafgaand aan het fenomeen.

Mulder wordt gezien als de founding father van Volkssterrenwacht Orion. In verband met het dertigjarig jubileum staan er tal van activiteiten op stapel. Corona bepaalt echter of die doorgaan en op welke schaal.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen