Volendam van een eeuw geleden dichterbij dan ooit: filmbeelden gerestaureerd en ingekleurd

Fragment uit het YouTube-filmpje over het oude Volendam.© Beeld Rick88888888

Van onze verslaggever
Volendam

Het Volendam van honderd jaar was geleden nog nooit zo levendig te zien als op gerestaureerde filmbeelden die sinds kort op YouTube staan. De beelden, die met behulp van kunstmatige intelligentie zijn gerestaureerd en ingekleurd, tonen het dagelijks leven van oude en jonge Volendammers uit de tijd waarin bijna iedereen nog in klederdracht liep.

De beelden zijn te zien op het YouTube-kanaal Rick88888888. De uitbater van het kanaal, die zegt te wonen in Leidschendam, blijft liever anoniem. Eerder publiceerde hij een filmpje met gerestaureerde beelden van Zaandam uit de jaren 20. Het is onduidelijk wanneer de beelden in Volendam precies zijn opgenomen, maar de restaurateur schat dat ze stammen uit de jaren 30.

Tekst leest door onder de video

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele hoogtepunten uit het filmpje zijn de beelden van de mensenmassa die na een katholieke kerkdienst over de Meerzijde banjert en de shots van de, toen nog, indrukwekkende vissersvloot in de haven.

Oproep: lezers uit Volendam en omstreken die de beelden hebben gezien en daarin hun (overgroot)opa of -oma of andere personen herkennen, nodigen wij uit om contact op te nemen met de krant via redactie.wat@nhd.nl.

Update: In een eerdere versie van dit artikel stond dat ’Rick’ voormalig medewerker van het Instituut voor Beeld en Geluid is, dat is niet het geval.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.