WerkSaam West-Friesland wint Cedris Waarderingsprijs. Juryvoorzitter Job Cohen vol lof. ’Prachtig initiatief genomen’

De WerkSaam-coaches Stuart Bel (links) en diens collega Rachida Chakir nemen de Cedris Waarderingsprijs in ontvangst met bijbehorende cheque van 2500 euro.

De WerkSaam-coaches Stuart Bel (links) en diens collega Rachida Chakir nemen de Cedris Waarderingsprijs in ontvangst met bijbehorende cheque van 2500 euro.© Foto Cedris

Coen van de Luytgaarden
Hoorn

WerkSaam West-Friesland heeft de prestigieuze Cedris Waarderingsprijs 2021 gewonnen. De organisatie krijgt de prijs voor de arbeidsbemiddeling van vluchtelingen in de zorg.

De jaarlijkse prijs wordt toegekend aan bijzondere projecten waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op succesvolle wijze aan passend werk worden geholpen.

Uitreiking

Daar is WerkSaam voor de volle honderd procent in geslaagd, aldus juryvoorzitter Job Cohen. ,,Dit is een heel bijzonder initiatief dat navolging verdient’’, aldus de oud-burgemeester van Amsterdam. Hij is vol lof over de aanpak in West-Friesland, zo laat hij weten in een speciaal filmpje van de uitreiking van de Cedris Waarderingsprijs.

Op dat filmpje is te zien hoe de initiatiefnemers van het geprezen project op kantoor in Hoorn worden ’overvallen’ met de bijbehorende cheque.

Het winnende project leidt nieuwkomers of vluchtelingen in drie jaar tijd op tot volwaardige zorgmedewerkers. Tijdens dit traject krijgen zij extra begeleiding in de Nederlandse taal en tegelijkertijd doen ze werkervaring op bij samenwerkingspartner Omring.

Juist die combinatie gaf de doorslag, blijkt uit het juryrapport. ’Dit project draagt bij aan het overbruggen van maatschappelijke vooroordelen en culturele verschillen. De nieuwbakken zorgverleners krijgen nauw contact met de zorgbehoevenden en kunnen zo van elkaar leren’, aldus de jury.

(Tekst gaat door onder de foto)

Coach Rachida Chakir is aangenaam verrast met de gewonnen prijs met bijbehorend geldbedrag.

Coach Rachida Chakir is aangenaam verrast met de gewonnen prijs met bijbehorend geldbedrag.© Foto Cedris

Projectleider Rachida Chakir, die de bokaal met bijbehorende cheque van 2500 euro in ontvangst nam, is blij verrast met de uitverkiezing. ,,Dit is een belangrijk initiatief. Onze deelnemers hebben een baan en zijn uit de uitkering. Dat is super. Ik wil het gewonnen geldbedrag dan ook graag gebruiken om hen te belonen en een keer voor hén te zorgen. Dat verdienen ze.’’

WerkSaam West-Friesland is een gezamenlijk initiatief van de zeven West-Friese gemeenten. De basis van WerkSaam werd enkele decennia terug gelegd in de aloude ’beschutte werkplaats’. Hier vonden moeilijk plaatsbare werknemers in een vertrouwde omgeving aangepast werk.

In de loop der jaren is het takenpakket van WerkSaam grondig aangepast, gemoderniseerd en fors uitgebreid. Zo is de organisatie grondig verzelfstandigd en worden werknemers regelmatig ook voor humanitaire hand en spandiensten ingezet. Zo sprongen vijftig medewerkers van WerkSaam onlangs bij toen horecaleverancier Veldboer Eenhoorn zeven pallets levensmiddelen voor kerstpakketten overhield. De Stichting Dromehof besloot de kerstpakketten onder eenzame en hulpbehoevende oudereren te verdelen. Bij de distributie ervan kreeg Dromehof hulp van vijftig medewerkers van WerkSaam.

Omdat Job Cohen voor het laatste jaar juryvoorzitter was van de Cedris Waarderingsprijs, besloot hij diens afscheid met een bijzonder gebaar af te sluiten. ,,We hebben namelijk gemeend twee prijswinnaars aan te wijzen’’, aldus Cohen.

De andere prijs gaat naar FC Emmen. In hun veelgeprezen project ’Naoberschap Inside’ worden gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen, die in de laatste fase van hun straf zitten, begeleid richting een plek op de arbeidsmarkt. De Aanmoedigingsprijs en een cheque van 750 euro zijn overhandigd aan DCW in Enschede. In dat project wordt een 3D-printer gebruikt om extra hulpmiddelen te maken, zodat werknemers met een fysieke uitdaging hun taken beter kunnen uitvoeren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen