Waterschap legt miljoenen neer om waterpeil op afstand te kunnen blijven regelen. Dezelfde technologie wordt ook ingezet voor bijhouden van neerslag en vismigratie

Het hoofdkantoor van het waterschap in Heerhugowaard is de plek, waar allerlei informatie via onderstations binnenkomt.© Foto HHNK

Martijn Gijsbertsen
Heerhugowaard

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) trekt 4,2 miljoen euro uit voor de vervanging van ongeveer duizend onderstations in het watersysteem voor Noord-Holland boven het Noordzeekanaal.

Onderstations zijn gemalen, stuwen, vispassages en andere objecten die door telemetrie-apparatuur op afstand kunnen worden aangestuurd en gevolgd.

Internet

Met die technologie kan vanuit de hoofdpost in Heerhugowaard via internet het waterpeil worden gemeten en geregeld, maar bijvoorbeeld ook de regenval en vismigratie worden bijgehouden.

Vanaf 2025 worden de huidige onderstations met 2G- en 3G-verbindingen niet meer door telecombedrijven ondersteund. Dit betekent dat zij voor die tijd zullen moeten worden vervangen.

Volgens het waterschap is dat een omvangrijke operatie, die enkele jaren in beslag neemt en waarmee zo snel mogelijk moet worden begonnen. De onderstations bevinden zich kriskras door het werkgebied van HHNK.

De centrale automatisering kan met een grootschalige actualisatie van de software de komende jaren nog wel in gebruik blijven.

Vervanging

Naar verwachting zal over zes of zeven jaar de hoofdpost van het telemetriesysteem in Heerhugowaard aan vervanging toe zijn. Dit is mogelijk eveneens een miljoenenproject, waarvoor in een later stadium geld op tafel moet worden gelegd.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.