Inwoners leveren 23 kilo vuurwerk in bij HVC-afvalbrengstation in Velsen-Zuid

Onder meer illegale Cobra’s zijn in Velsen-Zuid ingeleverd.

Onder meer illegale Cobra’s zijn in Velsen-Zuid ingeleverd.

Robbert Minkhorst
Velsen-Zuid

Drieëntwintig kilo vuurwerk bedroeg de oogst bij het HVC-afvalbrengstation in Velsen-Zuid. De gemeente Velsen heeft het vuurwerk overgedragen aan de politie, die het zal laten vernietigen.

IJmonders en ook inwoners uit Haarlem en omstreken mochten vorige week drie dagen lang anoniem hun vuurwerk in komen leveren. Net als vorig jaar gold voor dit jaar een vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw, hoewel de jaarwisseling aantoonde dat er nog genoeg particuliere voorraden waren.

Burgemeester Frank Dales vond de inleveractie even wenselijk als noodzakelijk, omdat ’elke kilo vuurwerk minder’ de kansen op ongelukken vermindert. Hij liet het afvalbrengstation ook openstellen voor inwoners van buiten de gemeente Velsen. Net als in 2020 overigens. Toen is wel beduidend meer vuurwerk afgegeven: zestig kilo.

Toch is Dales niet ontevreden over de vorige week afgegeven 23 kilo. „Dit is een mooi resultaat, met name omdat er ook aanzienlijk veel zwaar vuurwerk bij zat, zoals Cobra’s en Nitraten. Elke kilo zwaar vuurwerk die niet wordt afgestoken, zorgt voor minder risico op letsel en voor minder druk op de zorg.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen