Rutte ontvangt maandag eerste zes kandidaat-bewindspersonen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Formateur Mark Rutte ontvangt maandag de eerste zes kandidaat-bewindspersonen voor zijn nieuwe kabinet. Allereerst komt CDA-leider Wopke Hoekstra langs. Hoekstra is beoogd minister van Buitenlandse Zaken en zal vicepremier zijn namens zijn partij.

Verder komen de bewindspersonen op het ministerie van Justitie en Veiligheid langs: Dilan Yesilgöz (VVD), die de eerste minister op dat departement wordt. Zij is nu demissionair staatssecretaris. Franc Weerwind (D66), beoogd minister voor Rechtsbescherming en kandidaat-staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asiel en Migratie komen langs.

Rutte praat digitaal met wetenschapper Robbert Dijkgraaf, die namens D66 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt. Dijkgraaf is momenteel directeur van een prestigieus onderzoeksinstituut aan de Amerikaanse universiteit Princeton. VVD'er Dennis Wiersma, die minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs wordt, gaat om 16.00 uur langs bij Rutte, en is de laatste bewindspersoon die langskomt op maandag.

De komende dagen staan voor VVD-leider en formateur Rutte volledig in het teken van ontmoetingen met de nieuwe kabinetsploeg: in totaal moet hij negentien beoogde ministers en negen kandidaat-staatssecretarissen ontvangen. Naar verwachting wordt het kabinet op 10 januari beëdigd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.