Nog enkele honderden mensen op Museumplein

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Nog enkele honderden mensen zijn aanwezig op het Museumplein in Amsterdam om te protesteren tegen het coronabeleid. Daar geldt sinds het begin van de middag een noodbevel, wat inhoudt dat niemand zich daar op het plein mag begeven. Er staan nog ongeveer twee- tot driehonderd mensen in het donker.

Nadat burgemeester Femke Halsema van Amsterdam het noodbevel had afgegeven en de mobiele eenheid het plein zondagmiddag schoonveegde, liep een groot deel van de aanwezigen naar het Westerpark. Daar hield Forum voor Democratie de aftrap voor de campagne van de partij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Rond dat tijdstip zou een verfbom zijn gegooid tegen de deur van het partijkantoor van Forum voor Democratie aan de Amsterdamse Herengracht. De partij zegt aangifte te doen en deelt op Twitter ook de bewakingsbeelden van het incident.

De mobiele eenheid van de politie is nog aanwezig op het Museumplein. Woordvoerders van de politie en de gemeente doen geen mededelingen of er nog wordt ingegrepen. Over het aantal arrestaties zegt de politie evenmin iets, omdat dit aantal oploopt.

Vooralsnog is de sfeer op het Museumplein gemoedelijk. Langs het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum staan mensen in het donker te praten en te eten en er klinkt muziek. Politieagenten staan ook te praten met demonstranten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.