Wat brengt 2022? Geluk en gezondheid zijn niet te voorspellen maar wel te wensen | Commentaar

© Foto mediahuis

Roy Hazenoot

Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen. En naast alle zorgen die we van 2021 hebben geërfd óók nieuwe bedreigingen. Wat gaat er in 2022 gebeuren?

Volgens Nostradamus (1503-1566) gaan we dit jaar last krijgen van hoge inflatie en hongersnood. Dat eerste is een goede gok van hem, dat laatste heeft een ’iets’ minder grote kans om uit te komen. Volgens de New York Post die de uitspraken van de middeleeuwse ’ziener’ heeft bekeken, zou zelfs kannibalisme niet uitgesloten zijn. „De prijs van tarwe zal zo hoog worden, dat de mensen uit wanhoop elkaar zullen eten.” Dan vallen de coronajaren 2020 en 2021 nog best mee. Gelukkig hoeven we Nostradamus niet serieus te nemen, de voorspellingen van de beste man komen vaker niet dan wel uit. Een stilstaande klok geeft ook twee keer per dag de juiste tijd aan, zoiets.

Werkloosheid

Door de immer stijgende energieprijzen en de vastgelopen toeleveringsketens zullen de prijzen stijgen, hongersnood zal ons deel van de wereld bespaard blijven. Daarnaast zijn andere bedreigingen niet altijd even erg. Soms heft zelfs de ene bedreiging de andere (deels) op. Dit jaar gaan waarschijnlijk veel bedrijven omvallen, omdat ze niet kunstmatig door de overheid in de lucht worden gehouden en/of omdat corona blijvende schade heeft aangericht. Hierdoor worden veel Nederlanders werkloos. Dat klinkt erg, maar hoeft het niet te zijn. Bedrijven in bijna alle niet door corona getroffen sectoren schreeuwen om extra personeel. De tekorten zijn gigantisch en kosten economische groei. Een stroom van werknemers vanuit kansarme bedrijven richting kansrijke ondernemingen zou een zegen zijn voor Nederland.

Corona

Dit jaar ligt meer moois in het verschiet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vermoedt dat we de komende twaalf maanden het punt bereiken dat het ergste van de pandemie achter ons zal liggen. Nou dachten wij dat vorig jaar rond deze tijd ook, maar het virus muteerde zich in een sterkere variant. Toch is aan het vernuft van de mens en grote hoeveelheden geld bij de overheid en farmaceutische industrie te danken dat we niet kansloos zijn en de mogelijkheid hebben om zowel onze armen als corona beurs te prikken.

Gelukkig nieuwjaar!

Er gebeurt meer om de gezondheid te verbeteren: rookruimtes in bedrijfspanden zijn sinds afgelopen zaterdag verboden. Ook gaat het minimumloon iets omhoog, maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om de oplopende inflatie te compenseren. Niks is zeker en dat maakt voorspellen zowel vermakelijk als nutteloos. De nu nog coronaminister Hugo de Jonge zei tijdens de vorige jaarwisseling dat ’2021 wordt een mooier jaar dan 2020, dat is zeker’. Zo’n uitspraak durft hij nu niet te doen – en ik ook niet. Wat 2022 ons ook brengt, geluk en gezondheid zijn niet te voorspellen maar wel te wensen. Gelukkig nieuwjaar!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.