D66 zet Ollongren op Defensie, Van Huffelen staatssecretaris BZK

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Kajsa Ollongren wordt ook in het nieuwe kabinet minister, dit keer van Defensie. D66 heeft de officiële lijst met namen voor de nieuwe kabinetsploeg bekend gemaakt. Partijleider Sigrid Kaag bevestigde eerder al dat zij vicepremier en minister van Financiën wordt.

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaat door in het nieuwe kabinet, maar dan als staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Cultuurhistoricus Gunay Uslu wordt namens D66 staatssecretaris van Cultuur en Media. Uslu is gastonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.

Van de vier coalitiepartijen haalt D66 de meeste mensen van buiten de politiek naar de Trêveszaal. Eerder lekten de namen al uit van Ernst Kuipers (nu voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, kandidaat-minister van Volksgezondheid), wetenschapper Robbert Dijkgraaf (kandidaat-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en burgemeester Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming).

Ook werd bekend dat voormalig fractievoorzitter Rob Jetten, de rechterhand van Kaag, minister voor Klimaat en Energie wordt als het aan D66 ligt. Staatssecretaris Hans Vijlbrief, nu nog verantwoordelijk voor de fiscus en belastingen, wordt staatssecretaris van Mijnbouw. Hij zal zich vooral bezig houden met het lastige Groningendossier.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.