Frankrijk verkort isolatieperiode na coronabesmetting

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

In Frankrijk hoeven mensen die positief testen op Covid-19 voortaan niet tien maar zeven dagen thuis te blijven. De kortere isolatieperiode geldt alleen voor volledig gevaccineerden. Met deze verandering hoopt de regering de druk van de pandemie op de samenleving en de economie te verlichten.

"De isolatie kan na vijf dagen worden opgeheven als iemand op dat moment een negatieve uitslag krijgt", zei gezondheidsminister Olivier Véran tegen de krant Journal du Dimanche. Ongevaccineerden moeten zich nog steeds tien dagen isoleren, maar mogen die na zeven dagen afkappen als ze negatief testen.

Mensen die nauw contact hebben gehad met een besmet persoon, hoeven daarnaast niet langer in quarantaine als ze volledig zijn ingeënt. Zij moeten zich dan wel om de dag testen, voor een periode van zes dagen. Ongevaccineerde contacten moeten zeven dagen in quarantaine.

Omikron

Omikron heeft volgens eerste onderzoeken een kortere incubatietijd, meldt het Franse ministerie van Gezondheid. Om diezelfde reden kondigde de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC vorige week al aan de isolatieperiode onder voorwaarden tot vijf dagen te beperken.

Frankrijk maakt op dit moment een golf van omikronbesmettingen mee. Voor de vierde dag op rij werden zaterdag meer dan 200.000 nieuwe besmettingen gemeld. Frankrijk werd daarmee het zesde land ter wereld dat sinds het begin van de pandemie meer dan 10 miljoen coronabesmettingen heeft gehad.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.