Milieuorganisaties halen bijna 90.000 kilo troep uit Waddenzee

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Drie jaar na de ramp met het schip de MSC Zoe is er bijna 90.000 kilo afval uit de Waddenzee gehaald met opruimacties, maakten de initiatiefnemers van CleanUpXL bekend.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip tijdens een storm 342 volgeladen containers. Meer dan drie miljoen kilo lading kwam in zee terecht. "Veel rommel is opgeruimd, maar lang niet alles", stellen de milieu- en natuurorganisaties, verenigd in CleanUpXL.

Begin september werd de eerste opruimactie gestart. "Met zes dagen bergen, zeven duikexpedities op verschillende wrakken en strandopruimacties met 110 vrijwilligers hebben we 87.592 kilo afval uit zee gehaald", aldus de organisaties.

Het afval bestaat uit allerlei troep zoals plastic voetenbadjes, slippers, fleecedekens, ijzerschoot en een onderstel van een vrachtwagen.

Onderzoek door middel van sonars heeft aangetoond dat in een gebied van 3000 vierkante kilometer ten noorden van de Waddeneilanden niet alleen nog veel lading van de MSC Zoe op de zeebodem ligt, maar ook heel veel andere rommel. Als die niet wordt opgeruimd, worden zeedieren, kusten, kwelders en duinen langdurig bedreigd door plastic resten. Unieke natuur zou verloren gaan.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.