Duits onderzoek: Europa kampt met ergste uitbraak vogelgriep ooit

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Niet eerder heeft Europa te maken gehad met zo'n ernstige uitbraak van vogelgriep. Duitse onderzoekers van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), een overheidsinstituut dat onderzoek doet naar dierenwelzijn, melden dat de problemen wijdverspreid zijn en er voorlopig "nog geen einde in zicht" is.

Dagelijks worden er nieuwe besmettingen met vogelgriep gemeld en het betreft dieren "van Finland tot de de eilandengroep Faeröer en van Ierland en Rusland tot Portugal", stellen de onderzoekers. In Duitsland alleen zijn sinds begin oktober 394 besmettingen geconstateerd bij wilde vogels. Het gaat in de meeste gevallen om eenden, ganzen, zwanen en meeuwen. Ook werd vogelgriep gesignaleerd bij 46 Duitse pluimveebedrijven.

In Europa werden in dezelfde periode volgens het FLI 675 besmettingen bij wilde dieren gemeld. De vogelgriep werd bij 534 Europese pluimveebedrijven geconstateerd. In Nederland werden in de afgelopen maanden meerdere pluimveebedrijven geruimd om te voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden.

Eerder deze maand werden in Nederland honderden dode kanoeten en andere wilde vogels gevonden langs de kust van Schiermonnikoog en in Oost-Groningen. Ook deze vogels waren besmet met de vogelgriep.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.