Een Zlatan-achtige solo, vrije trappen in de kruising en kanonskogels van twintig meter: dit zijn de tien mooiste amateurdoelpunten van het jaar

Japke Kolkman (links) van DSS staat in onze top tien met een heerlijke goal met haar chocoladebeen.© Foto Evert Woutersen

Vincent Schot
Amsterdam

Er wordt wat af gefilmd langs de amateurvelden. Op onze oproep om de mooiste goals van 2021 in te sturen werd dan ook massaal gereageerd. Bekijk in de video hieronder de compilatie.

De mailbak van de sportredactie liep over van de video’s zodra de oproep in de krant verscheen om de mooiste goals van 2021 in te sturen. Van Oostzaan tot Bussum en van Enkhuizen tot Bennebroek: vanuit alle uithoeken van ons verspreidingsgebied werden er filmpjes ingestuurd door trotse ouders, opa’s en oma’s, trainers én door voetballers en voetbalsters die weten dat ze dit jaar een beauty maakten. Is de kwaliteit van de video’s altijd top? Nee. Maakt het wat uit? Beslist niet. Het maakt de doelpunten niet minder fraai. Dit zijn onze tien favorieten.

1. Tibbe Dik (SVIJ JO17-1)

De voetballer van de club uit IJmuiden gooit er een Zlatan-achtige solo uit. Nadat hij eerst goed zijn lichaam gebruikt om zijn bewaker van zich af te schudden geeft hij op een vierkante meter en praktisch op de achterlijn de keeper en de verdediger, die een compliment verdient omdat hij van geen opgeven wil weten, het nakijken om de bal vervolgens binnen te prikken.

2. Stef Schokker (RKAV Volendam zat. 1)

De centrale verdediger van de hoofdklasser haalt vernietigend uit in het duel met NSC Nijkerk. Nadat de bal in de bovenhoek vliegt rent Schokker naar de zijkant om zijn treffer daar te vieren met zijn opa, Jan Kwakman. ,,Hij zegt altijd dat ik nooit een goal maak, dus rende ik zijn kant op. Hopelijk wordt het seizoen afgemaakt en kan hij nog een paar keer komen kijken’’, lacht de doelpuntenmaker van de ploeg die jaagt op een plek in de derde divisie.

(Tekst gaat door onder de video)

3. Mandy van Gijzen (SV Enkhuizen dames zon. 1)

Bij de fusieclub, bezig aan het eerste seizoen, is al langer bekend dat Van Gijzen een aardige trap in de benen heeft. Zo hard én precies in de kruising zagen ze ’m alleen nog niet vaak verdwijnen.

4. Nick Beerens (OFC JO18-1)

Vanuit een lastige hoek schiet de zeventienjarige Beerens de bal prachtig binnen: hoog in de korte hoek. De linksbuiten van OFC is een opmerkelijk verhaal. Tot voor kort stond hij nog onder de lat, maar een blessure maakt keepen niet meer mogelijk. Bij OFC spinnen ze er vooralsnog garen bij dat Beerens niet meer op doel staat.

5. Haley Slaghuis (VV Oosthuizen MO17-1)

Natuurlijk, de keepster staat ver voor haar doel, maar dan nog moet je de bal er nog maar precies overheen weten te mikken en de bal exact in de verre kruising te laten ploffen.

6. Milan Wilson (Purmersteijn JO15-1)

Ook Wilson weet de verre kruising uitstekend te vinden. De voetballer uit Purmerend doet het ook nog eens op een bijzondere plek; in het stadion van FC Volendam, als hij daar met zijn ploeg een oefenduel speelt.

7. Roy van Eerden (SV Eemnes 4)

Het is al de 9-1 die Van Eerden maakt in het duel met Zuidvogels 7, maar de vreugde is er niet minder om. Hij mikt ’m dan ook lekker in, opnieuw inderdaad, de rechterkruising. Wij zijn niet de enige die het een fraaie goal vinden. Op social media is deze al ruim 10.000 keer bekeken.

8. Mees Rekveld (VS’97 JO13-1)

Dat hun ploeg kampioen wordt, daar twijfelt niemand van de JO13-1 van VS’97 uit Voorschoten aan. Om ook in de beker ver te komen moet er gewonnen worden van ARC. Dat lukt maar net. Het is te danken aan Rekveld, die na een dribbel langs twee spelers eens kijkt, de afstand inschat en dan trefzeker uithaalt.

9. Cas Giesberts (SV BSM JO16-1)

En weer een vrije trap in de kruising. Giesberts, een aanvallende middenvelder van eersteklasser SV BSM uit Bennebroek, geeft zijn ploeg er lucht mee in het duel met de leeftijdsgenoten van HBC. Het betekent de 1-0 voor zijn elftal.

10. Japke Kolkman (DSS dames 3)

Het is een chocoladebeen om van te dromen dat Kolkman heeft. De 22 jarige middenveldster, die in Haarlem in het tweede voetbalt, maar soms ook meedoet bij haar vriendinnen in het derde, scoort niet heel vaak. Ze is meer van de passing. In het duel met Purmerend 2 is DSS 3 blij dat ze meedoet én eens besluit uit te halen. Van dik buiten de zestien en dus met haar ’verkeerde’ linkerbeen jaagt ze de bal prachtig in de hoek.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen