IJs waar je niet lekker op kan schaatsen: natuurverschijnsel bij Aanloophaven in Huizen trekt bekijks

Vanaf het brugje bij de Aanloophaven in Huizen was het - wat onsmakelijk uitziende - pannenkoekenijs goed te zien.© Foto Studio Kastermans/Casper Bunschoten

Van onze verslaggever
Huizen

Zo is het er en zo is het weer weg: pannenkoekenijs. Maar gelukkig heeft fotograaf Casper Bunschoten de foto’s nog van het bijzondere natuurverschijnsel.

Tweede kerstdag repte Bunschoten zich naar de Aanloophaven in Huizen waar zogeheten pannenkoekenijs was gesignaleerd.

Pannenkoekenijs wordt ook wel grondijs of ankerijs genoemd. ,,Het bestaat uit ronde stukken ijs die worden gescheiden door water. Ze ontstaan in water dat steeds in beweging is. Bellen van koud water komen aan de oppervlakte en bevriezen dan ineens, hetgeen resulteert in ronde stukken ijs van één tot meerdere decimeters in doorsnede”, vertelt Bunschoten. ,,Iedereen die over de brug kwam stopte even om te kijken naar het bijzondere natuurverschijnsel.”

Grondijs of ankerijs is de verzamelnaam voor het verschijnsel. Wikipedia vermeldt ook een alternatieve verklaring. ’Vlakbij de bodem bevinden zich waterbellen die kouder worden dan vier graden Celsius. Omdat deze waterbellen lichter zijn dan het omringende water stijgen ze op naar het oppervlak. Op het moment dat de waterbellen aan de oppervlakte komen spreiden ze zich uit als een lelieblad en bevriezen meteen.’

(Tekst gaat door onder de foto)

Pannenkoekenijs van dichtbij.© Foto Studio Kastermans/Casper Bunschoten

Wikipedia vervolgt: ’De kenmerkende vorm die het dan aanneemt is een relatief ronde vorm met opstaand randje. Het verschijnsel wordt pannenkoekenijs genoemd.’ Maar vanwege het opstaande randje zou het evengoed pizza-ijs kunnen heten.

De ijsrondjes vriezen aan het wateroppervlak aan elkaar vast. Kenmerkend is dat bij de vorming van grondijs een wateroppervlak zoals het IJsselmeer zeer plotseling dicht kan vriezen. Als alle waterbellen aan het oppervlak komen, kan het snel gaan. Doordat er zand, steentjes en wier in kan voorkomen is de kleur van grondijs soms grijs. Lekker schaatsen is het overigens ook niet.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen