’Ik mis mijn vrienden van op school’. Leerlingen in West-Friesland gaan gebukt onder corona

Esmee Bakker: ,,De vraag is of leerlingen alles tegen elkaar vertellen.”© Foto Marcel Rob

1 / 3
Leo Blank
Hoorn

Esmee Bakker (15) uit Blokker was tot voor kort voorzitter van de leerlingenraad op Copernicus. Ze zag hoe diep corona ingreep in het geestelijk welzijn van leerlingen.

Ze hoopt dat de school op 10 januari weer opengaat. Het eindexamen havo komt eraan en dan zijn fysieke lessen veruit te prefereren boven afstandsonderwijs.

Esmee viel met haar neus in de boter toen ze anderhalf jaar geleden werd gevraagd om voorzitter te worden: ,,We hadden net de eerste lockdown achter de rug. Voor iedereen was de wijze van lesgeven tijdens die eerste schoolsluiting nieuw. Na verloop van tijd ging het steeds beter en wisten we hoe we hiermee om moesten gaan.”

Vakantiegevoel

In het begin gaf de schoolsluiting een gevoel van vakantie, lekker in bed lessen volgen. Maar dat sloeg volgens Esmee vrij snel om: ,,We misten elkaar op school. Daar tref je je vrienden. Thuis is het lastig om je te concentreren. Het werd helemaal zwaar toen maatregelen steeds werden verlengd. Je hoorde van iedereen: ’Het wordt steeds moeilijker om vol te houden’. Je wordt er niet goed van.”

Toch kreeg ze geen echte signalen dat leerlingen somber waren of met suïcidale gedachten rondliepen: ,,De vraag is ook of jongeren dat tegen elkaar vertellen.” Vorig schooljaar deed zich op een andere vestiging van het Atlas College een geval van zelfdoding plaats.

Daarnaast kwamen er ook leerachterstand, aldus Esmee: ,,Daar heb ik veel last van gehad. Daardoor was de overgang van havo 4 naar 5 heel moeilijk. Ik heb mezelf herpakt, kreeg veel ondersteuning.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Esmee Bakker: ,,Je hebt echt het gevoel dat de school je serieus neemt.”© Foto Marcel Rob

Ze is sowieso heel tevreden over de maatregelen die Copernicus nam om leerlingen een steuntje in de rug te geven: ,,Zo’n eerste uur waarin je een of meer vakken extra extra begeleiding van een vakdocent krijgt is top.”

En dat er voor leerlingen onder anderen een sociaal werker en verpleegkundige in huis zijn met wie je kunt praten over je problemen juicht ze toe: ,,Bij zo’n iemand stort je makkelijker je hart uit omdat het los staat van thuis of school.”

Schoolplan

De leerlingenraad overlegt over schoolfeesten met bijvoorbeeld Sinterklaas of uitreiking eindexamens. Esmee: ,,Maar het gaat veel verder. We hebben onder meer meegedacht over herinrichting van aula en schoolplein. De leerlingenraad staat dichtbij de leerlingen, wij weten wat er leeft en waar behoefte aan is. Ook droegen we bij aan de inhoud van de lessen en aan het schoolplan. Je hebt het gevoel dat de school je serieus neemt. Ik heb goede gesprekken gehad met directeur Pol Hinke. Al heb ik door corona niet alles meegekregen wat op school werd besproken.”

De oud-voorzitter hoopt in mei haar havo-diploma te behalen. En daarna? ,,Ik twijfel tussen de pabo, verpleegkunde en verloskunde. Het lijkt me allemaal leuk.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen