Irene Schouten op 3000 meter naar Olympische Spelen

Irene Schouten.© Foto ANP

ANP
HEERENVEEN

Schaatsster Irene Schouten uit Andijk heeft op de 3000 meter een startbewijs voor de Olympische Spelen veroverd. De 29-jarige Nederlands kampioene van Zaanlander was de beste op het olympisch kwalificatietoernooi met 3.55,65, waarmee ze Antoinette de Jong en olympisch kampioene Carlijn Achtereekte voorbleef.

Bij Schouten viel er een last van haar schouders nadat ze zich had geplaatst. „Het belangrijkste was om me te plaatsen, maar het is mooi dat ik win en ook nog met een goede tijd”, zei Schouten. „Ik dacht dat het niet zo’n goede tijd zou zijn, maar 3.55,65 is niet slecht.”

Schouten won in dit seizoen alle races op de 3000 meter die ze reed, maar begon in de dagen naar haar eerste wedstrijd toe toch de spanning te voelen. „Er valt hier deze week niets te winnen, je kunt alleen verliezen.”

De Jong kan zich met de tweede plaats in 3.57,54 ook opmaken voor de Spelen op deze afstand. Achtereekte werd derde met 3.59,20. Daarmee was ze één honderdste van een seconden sneller dan Merel Conijn. De 20-jarige Noord-Hollandse van Worldstream dook bijna vijf seconden onder haar eigen persoonlijke record, maar greep net naast de derde plaats.

De nummers 1 en 2 op de 3000 meter staan hoog in de selectievolgorde van de KNSB en zijn derhalve zeker van een olympisch startbewijs. De nummer 3, in dit geval Achtereekte, zal nog moeten wachten op de andere uitslagen tijdens het OKT en eventuele aanwijsplekken, maar maakt ook grote kans op een olympisch ticket.

Irene Schouten (links) en Antoinette de Jong in actie op de 3000 meter tijdens de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi langebaanschaatsen in Thialf.© Foto ANP

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen