Wederopbouw molen Ceres op tv. Molenaar Johan Ooijevaar: ’Ik had niet gedacht dat we hier zouden staan’

De wederopbouw van molen Ceres is geslaagd.© Foto Marcel Rob

Ronneke van der Genugten
Bovenkarspel

Twee jaar lang werd keihard gewerkt aan de restauratie van de molen Ceres, die op oudjaarsavond 2019 zo goed als geheel afbrandde. De werkzaamheden werden op de voet gevolgd door deze krant. Nu komt er een documentaire van op televisie.

Op oudjaarsavond stond molenaar Johan Ooijevaar volledig uit het lood geslagen te kijken hoe molen Ceres in Bovenkarspel door brand wordt verwoest. ’Dit is heel, heel triest. Deze molen was in perfecte staat. Elk jaar denk ik erover om op oudjaarsavond met een waterslang in de molen te gaan zitten vanwege brandgevaar. Want er gaan telkens molens verloren met de jaarwisseling. Maar je kunt het tegenover je familie natuurlijk niet maken om dat te doen’, vertelde hij aan deze krant.

Pronken

De brandweer deed er alles aan om het karkas nog te redden, maar een dag later bleek de molen rijp voor de sloop. Twee jaar na dato staat de molen weer te pronken als vanouds. Dankzij steun, medeleven en de saamhorigheid van de gemeenschap, maar ook door acties die op gang kwamen voor de redden van de molen. ’Ik had toen niet gedacht dat we nu hier zouden staan’.

Zaterdag 18 december was het een historisch moment voor de molenaars en vrijwilligers van molen Ceres in Bovenkarspel toen de molen kon laten zien ’dat ie er weer is’.

Dinsdag 28 december wordt op NH Nieuws een halfuur durende reportage uitgezonden over de historie en wederopbouw van korenmolen Ceres te Broekerhaven. De uitzendtijden zijn om 18, 20 en 22 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen