PWN: leidingbreuk Zwaag definitief gerepareerd, hekken blijven nog week staan omdat straat moet ’uitzakken’

Het asfalt moest opengebroken worden om de leiding te kunnen repareren.© Foto Jaap van der Pijll

Martijn Mak
Zwaag

PWN heeft de hoofdwaterleiding op het Keern in Zwaag, die op eerste kerstdag sprong en waardoor meerdere huishoudens in Zwaag ’s avonds zonder water kwamen te zitten, definitief gerepareerd.

Rond 20.30 uur sprong door onbekende oorzaak de hoofdwaterleiding op het Keern. De drinkwatervoorziening van huizen aan de Stijgbeugel, Hoefijzer, Roskam, Leekerpad en het Keern viel daardoor weg. Om 2.30 uur was het waterprobleem door drinkwaterbedrijf PWN verholpen, met een tijdelijke oplossing (een zogeheten ’reparatiemanchet’). Inmiddels is de waterleiding definitief hersteld.

(Tekst gaat door onder de foto)

De betreffende hoofdwaterleiding op het Keern.© Foto Jaap van der Pijll

Om de reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren, werd het asfalt opengebroken en een gat gegraven. Daarom werd het Keern tussen de straten Roskam en Schapenweide afgesloten. De hekken die zijn geplaatst, blijven nog ongeveer een week staan.

’Zand weggespoeld’

Woordvoerder Caroline Dikkers legt uit waarom: „Veel zand is door het water uit de gesprongen leiding weggespoeld. Daarom moet de straat nog een beetje uitzakken, om weer veilig te worden.”

Hoe het kan dat de waterleiding is gesprongen, zoekt PWN nog uit. Dikkers: „Kou kan een oorzaak zijn, maar het is nog niet duidelijk of dat hierbij het geval is.”

Lees ook: Breuk in waterleiding legt deel Zwaag droog op eerste kerstdag

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen