KNMI waarschuwt voor gladheid in noorden en oosten van het land

ANP Producties | Bron: ANP
De Bilt

Het KNMI waarschuwt dat het in het noorden en oosten van het land in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend plaatselijk verraderlijk glad kan zijn. Sinds 02.00 uur geldt niet alleen meer code geel in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Gelderland, maar ook in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. In onder meer Friesland gaan strooiwagens de weg op.

Het is zwaar bewolkt en er valt af en toe motregen. De combinatie van koude ondergrond en neerslag kan leiden tot ijzel, die de wegen plaatselijk spekglad kan maken. Het KNMI en de ANWB waarschuwden zondag aan het begin van de avond al voor gladheid, toen echter nog vooral in het midden van het land.

Pas in de loop van maandagochtend verdwijnt de gladheid in het uiterste noordoosten van het land, voorspelt het KNMI. Het blijft maandag ondanks aanhoudende bewolking op de meeste plaatsen droog. In de loop van maandagmiddag gaat het in het zuiden regenen. Maar de temperatuur is tegen die tijd tot boven het vriespunt gestegen, waardoor de kans op ijzel verdwenen zal zijn.

In de loop van de week wordt het weer steeds zachter. Op donderdag kan het wel 15 graden worden en tijdens nieuwjaarsnacht is de temperatuur naar verwachting 10 graden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.