Oscar Hammerstein geen advocaat meer na klacht Peter R. de Vries

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De Raad van Discipline heeft oud-advocaat Oscar Hammerstein maandag van het tableau geschrapt. Aanleiding voor de maatregel is een drietal klachten, van onder anderen wijlen Peter R. de Vries, onder meer over het schenden van de geheimhoudingsplicht.

De maatregel is de zwaarste die de raad kan opleggen. Hammerstein zei eerder dit jaar de advocatuur al vaarwel omdat hij met pensioen ging en voor de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad wil. De schrapping door de raad betekent dat hij niet meer zelfstandig kan besluiten terug te keren in het vak.

Behalve Peter R. de Vries waren Nabil B. (kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo) en advocaat Khalid Kasem (momenteel tv-presentator) klagers in de tuchtprocedure. Daarnaast had de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een zogeheten dekenbezwaar tegen Hammerstein ingediend. De klachten hadden betrekking op de drie maanden die Hammerstein kroongetuige B. heeft bijgestaan.

Interview

In juli 2020 zei hij (toen nog opererend als anoniem advocaat van B.) in een interview met het AD dat hij door toedoen van Peter R. de Vries was gestopt als raadsman van de kroongetuige. Ook lekte hij de naam van De Vries, die later vertrouwenspersoon van B. werd, aan Telegraaf-journalist John van de Heuvel. "Zonder enige noodzaak", aldus de raad. Hammerstein heeft de gerechtvaardigde belangen van Peter R. de Vries onvoldoende in acht genomen en daarmee onbetamelijk gehandeld, zo oordeelt de raad.

Hammerstein liet zich in het AD ook uit over Kasem, over wie hij zei dat die volgens het Openbaar Ministerie banden zou hebben met Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces. Nabil B. heeft eveneens geklaagd over het schenden van de geheimhoudingsplicht door zijn vroegere raadsman.

In beroep

Hammerstein heeft in de klachtprocedure "weinig tot geen blijk gegeven inzicht te hebben in zijn eigen handelen", aldus de raad. "Integendeel, hij heeft vooral naar anderen gewezen."

Hammerstein heeft "meerdere malen een van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur, de geheimhoudingsplicht, geschonden" aldus de raad. Gezien "de ernst en de aard van de klachten" kan niet worden volstaan met een lichtere sanctie dan schrapping.

In een schriftelijke reactie zegt Hammerstein dat hij zich geenszins kan verenigen met de beslissing van de Raad van Discipline tot zijn schrapping van het tableau. Hij kondigt aan dat hij in beroep gaat. Ook schrijft hij dat hij zijn plek voor de VVD opgeeft. "Amsterdam is te belangrijk voor mij om het risico te lopen dat toekomstige discussies niet over de stad, maar over mij gaan."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.