Uitkijkpunt vanaf kerktoren in Beemster duurder dan gedacht

Burgemeester Karen Heerschop van Beemster op de nieuwe trap in de Keyserkerk.© Foto Wim Egas

Middenbeemster

De openstelling van de kerktoren in Middenbeemster, zodat bezoekers kunnen uitkijken over de droogmakerij, wordt duurder dan gedacht. Om te voorkomen dat het plan op het laatste moment niet doorgaat, trekt de gemeente de knip.

Eind maart stelde de gemeenteraad van Beemster een krediet van 175.000 euro beschikbaar voor de openstelling. Uitgangspunt was daarbij wel dat het project kostenneutraal zou zijn voor de gemeente. Het plan wordt uitgevoerd door de Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed, die de investering over een periode van twintig jaar terugbetaald. Door het verkopen van toegangskaarten voor het beklimmen van de toren om te genieten van het uitzicht moet er na twintig jaar genoeg zijn omgezet.

Alleen zijn er bij de voorbereidingen financiële tegenvallers aan het licht gekomen. Volgens de gemeente gaat het om een bedrag van zeker 18.000 euro. ,,Deze meerkosten maken dat de businesscase van de stichting niet langer haalbaar is, waarmee direct de haalbaarheid van het gehele project in gevaar komt’’, aldus het college van Beemster in een brief aan de gemeenteraad.

Wat de oorzaak van de tegenvallers is, legt het college niet uit. Maar er moet wel 18 mille aan gemeentegeld bij om de kerktoren toegankelijk te maken voor het publiek. De verwachting is dat de eerste bezoekers in april de trappen van de toren kunnen beklimmen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.