Breuk in waterleiding legt deel Zwaag droog op eerste kerstdag

De breuk in de hoofdwaterleiding is door PWN gerepareerd.

De breuk in de hoofdwaterleiding is door PWN gerepareerd.© Foto Jaap van der Pijll

Mike Deutekom
Zwaag

Door een breuk in de waterleiding heeft een deel van Zwaag na het kerstdiner op eerste kerstdag de vaatwasser niet aan kunnen zetten. Een flink aantal woningen zat zonder water. De storing duurde van vijf over half negen tot circa half drie ’s nachts.

Rond half negen sprong door onbekende oorzaak de hoofdwaterleiding op het Keern. Hierdoor viel de drinkwatervoorziening van huizen aan de Stijgbeugel, Hoefijzer, Roskam, Leekerpad en (een deel van) het Keern weg. Dat had de nodige overlast tot gevolg: wc’s konden niet meer worden doorgespoeld nadat het waterreservoir leeg was, borden konden niet worden afgespoeld, koffie kon niet worden gezet.

Mogelijk dat de bijtende vrieskou wat met het springen van de waterleiding heeft te maken, maar de woordvoerder van het Provinciaal Waterleidingsbedrijf van Noord-Holland (PWN) kon dat zondagmiddag niet met zekerheid zeggen.

De gesprongen leiding zorgt mogelijk vandaag ook nog voor overlast, maar dan voor het verkeer. Om de leiding te repareren is er in het asfalt van het Keern een gat gezaagd en een gat gegraven. Gistermorgen was het weggedeelte daar nog steeds afgesloten voor het verkeer. Het gaat om het gedeelte tussen de straten Roskam en Schapenweide.

Wat er er moet gebeuren ter vervanging van de tijdelijke oplossing om het lek te dichten wordt maandag bekeken door de aannemer, zo meldt de woordvoerder van PWN. Daarna kan het gat in de weg worden aangepakt. Hoe lang een en ander gaat duren en of bewoners nog enige tijd zonder water komen te zitten tijdens de werkzaamheden is nog niet duidelijk.

Van Roskam tot Schapenweide is het Keern afgesloten voor het verkeer.

Van Roskam tot Schapenweide is het Keern afgesloten voor het verkeer.© Foto Jaap van der Pijll

Een deel van het Keern is afgesloten voor het verkeer omdat er in het wegdek een gat is maakt om de leiding te repareren.

Een deel van het Keern is afgesloten voor het verkeer omdat er in het wegdek een gat is maakt om de leiding te repareren.© Foto Jaap van der Pijll

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen