Bart Hoolwerf heeft na snelle vijf kilometer op het OKT in de avond nog energie genoeg om marathon op natuurijs te winnen

Een dolblije Bart Hoolwerf passeert als eerste de finish in Noordlaren.

Een dolblije Bart Hoolwerf passeert als eerste de finish in Noordlaren.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Noordlaren

Bart Hoolwerf leverde een waar kunststukje op tweede kerstdag. De Eemdijker reed in de middag een persoonlijk record op de 5.000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi en was vervolgens in de avond onnavolgbaar op de marathon.

Het was een indrukwekkend optreden van de 23-jarige jongste telg van de drie Hoolwerf-mannen in het peloton. De schaatser van Jumbo-Visma troefde na honderd rondjes op de ijsbaan van Noordlaren in de eindsprint zijn medevluchters af. Sjoerd den Hertog kwam als tweede over de meet, Crispijn Ariëns werd derde.

Een groot peloton liet het kerstdiner staan om de reis naar het Groningse dorp Noordlaren te maken. Competitieleider Willem Hut van schaatsbond KNSB had pas zondag vroeg in de middag het besluit genomen om de eerste marathon op natuurijs te laten doorgaan. Er lag een gladde ijslaag van ruim drie centimeter dik op de baan van ijsclub De Hondsrug.

De marathonschaatsers maakten er een harde wedstrijd van. Veel schaatsers probeerden een ontsnapping te forceren, maar telkens weer werden avonturiers teruggehaald. Tegen het einde ontstond er wel een kopgroep die stand hield. Bart Hoolwerf was een van de aanjagers. Hij leek die 5.000 meter van eerder op de dag in Thialf niet te voelen in zijn benen, want hij bleef in de wat onoverzichtelijke finale het tempo opvoeren.

Uiteindelijk bleven er een man of veertien vooraan over die om de zege mochten sprinten. Ploeggenoot Robert Post maakte de weg vrij voor Hoolwerf, die met een machtige versnelling meteen een klein gaatje sloeg met de rest en afgetekend won. „Prachtig. Eerst achtste worden op de 5.000 meter bij het OKT in 6.24,34, een dik persoonlijk record, en dan hier winnen. Natuurijs is het mooiste dat er is, daar leven wij voor”, zei de winnaar bij de NOS.

Tot halverwege de wedstrijd zat hij er nog niet helemaal lekker in. „Ik moest even wennen aan de overgang van het spekgladde ijs in Thialf naar de korte bochtjes hier op stroever ijs. Maar ik voelde me prima. Ik merkte wel dat ik die vijf kilometer in de benen had, maar ik kon alles geven. Ik nam wel even de tijd om te herstellen voor de sprint en Robert bracht mij geweldig in stelling.”

Het is twijfelachtig of er nog meer wedstrijden op natuurijs komen. Er wordt dooi voorspeld. De afgelopen jaren ging het steeds tussen de ijsverenigingen uit Noordlaren en Haaksbergen om wie de eerste marathon op natuurijs mocht organiseren. De edities van februari 2018 en januari 2019 werden verreden in Haaksbergen.

Bij de vrouwen won Maaike Verweij de eerste marathon op natuurijs. De schaatsster van Team Zaanlander was na zestig ronden veruit de sterkste in de massasprint. Ineke Dedden finishte als tweede en Dieuwertje van Kalken eindigde als derde.

Verweij klaarde de klus in haar eentje, want haar ploeggenoten uit Team Zaanlander doen allemaal mee aan het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf en ontbraken om die reden in Noordlaren. Ze moest het dus in afwezigheid van onder anderen haar kopvrouw Irene Schouten doen. „Heel gaaf dat ik het in mijn eentje heb gered”, zei de 20-jarige rijdster uit Veenhuizen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen