De Buurtkamer: een ontmoetingsplek voor wijkbewoners die op zoek zijn naar gezelligheid

Jannet Van Baaren (l) van Wonen Plus Welzijn met de vrijwilligers Theo Pijnacker, Mary Leyen en Aggie Kortekaas in Buurtkamer de Carrousel.© Foto Edwin Wittink

Winnie van Galen
Anna Paulowna

Buurtkamers heten ze: ontmoetingsplekken voor bewoners uit een wijk. Er is er nu ook een in Breezand en Anna Paulowna.

In bovengenoemde plaatsen zijn de buurtkamers gevestigd in de recreatiezalen van de verzorgingshuizen De Carrousel en Keijzershoff. Wijkbewoners kunnen er deelnemen aan activiteiten die er voor bewoners van de verzorgingshuizen bestaan. Zo organiseert Recreatievereniging Breezand in de Carrousel bijeenkomsten voor biljarten, bridgen, klaverjassen, sjoelen en bingo.

De Buurtkamer is tevens te huren voor feestjes, vergaderingen of het vieren van een verjaardag. Het is een plek waar eenzame buurtgenoten heen kunnen voor een kop koffie en spelletjesmiddagen, vertelt Jannet van Baaren, welzijnsconsulent bij de maatschappelijke organisatie Wonen Plus Welzijn. Het initiatief wordt mede gedragen door bewoners, vrijwilligers, Woonzorggroep Samen, Woningstichting Anna Paulowna en de Gemeente Hollands Kroon. De komst van de Buurtkamers in beide verzorgingshuizen is mede mogelijk gemaakt dankzij een incidentele subsidie via de Hollands Kroonse Uitdaging. Van het beschikbaar gekomen bedrag zijn onder meer de zuilen Buurtkamer betaald en was er geld beschikbaar voor het verfraaien van het interieur in beide recreatiezalen. Vanwege corona ging de open dag die was georganiseerd niet door. De happening is uitgesteld naar het voorjaar, aldus Van Baaren. Buurtkamers zijn een landelijke fenomeen. Recentelijk zijn ze bijvoorbeeld ook gekomen in Dirkshorn en Tuitjenhorn.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.