In Zeeland kunnen ouderen speciaal nummer bellen voor boosterprik

ANP Producties | Bron: ANP
Terneuzen

De GGD Zeeland heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor 70-plussers die een afspraak willen maken voor een boosterprik tegen het coronavirus. "Het maken van een afspraak blijkt voor mensen uit die leeftijdscategorie soms erg lastig", aldus de GGD in Zeeland. De GGD Hart voor Brabant heeft sinds donderdag ook een speciale lijn voor deze senioren.

Wie wil bellen voor het maken van een prikafspraak moet wachten tot de uitnodigingsbrief voor de boosterprik binnen is. Het maken van een afspraak online kan vaak al veel eerder. "Maar voor veel ouderen is het moeilijk om via internet een afspraak in te plannen", stelt de GGD Zeeland.

Ook ouderenbond ANBO wees er al op dat sommige senioren het moeilijk vinden om online een afspraak in te plannen, omdat ze het aanmeldproces via DigiD lastig vinden of het beantwoorden van de vragenlijst een gedoe is. De landelijke GGD heeft ouderen opgeroepen om hulp te zoeken bij het inplannen van een afspraak, maar de GGD Zeeland heeft nu dus een eigen oplossing gevonden.

Afsprakenlijn

De afsprakenlijn speciaal voor ouderen (telefoonnummer 0115-455000) is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar. Deze vrijdag kan er tot 16.00 uur worden gebeld en op 31 december ook.

De afsprakenlijn is "uitsluitend voor het maken van een afspraak voor 70-plussers woonachtig in Zeeland", benadrukt de GGD. De bellijn is opgezet in samenwerking met de gemeente Terneuzen. Medewerkers van de gemeente helpen de ouderen bij het inplannen van hun prikafspraak.

Een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat vrijdag weten geen landelijke bellijn voor 70-plussers te verwachten. "Het idee is in Zeeland ontstaan. Het zou wel kunnen dat andere regio's het initiatief overnemen, maar daar blijft het bij."

Hulp afspraakproblemen

GGD Hart voor Brabant komt 70-plussers met afspraakproblemen dus ook te hulp. Senioren vanaf 70 jaar uit Midden-Brabant of Brabant Noord kunnen bij deze afdeling rechtstreeks contact opnemen met een bepaald nummer (088 368 7777), dan krijgen ze via het keuzemenu hulp bij het maken van een afspraak bij een van de negen locaties.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde deze week dat een miljoen 60-plussers nog een afspraak voor een boosterprik moeten maken. Dit terwijl het kabinet zoveel mogelijk 60-plussers nog dit jaar een boosterprik willen laten halen. De 60-plussers zonder afspraak worden dan ook opgeroepen voor het einde van het jaar een afspraak te maken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.