Raadslid Marianne de Boer stopt niet, maar stapt over naar Democratisch Zaanstad. Lokaal Zaans verdwijnt na verkiezingen

Marianne de Boer (l) en Simone van Otterloo (r). In het midden Tyler ter Meulen.© foto lz

Frans van den Berg
Zaanstad

De politiek zit altijd vol met verrassingen. Eerst het nieuws dat de tweevrouwsfractie Lokaal Zaans stopt, nu kondigt raadslid Marianne de Boer aan dat ze doorgaat, maar dan bij de fractie van Democratisch Zaanstad.

Van LZ naar DZ. Het verschil is slechts een letter, maar toch zijn het twee totaal verschillende partijen. LZ is een afsplitsing door de toenmalige VVD-raadsleden Marianne de Boer en Simone van Otterloo. DZ zit al sinds 2002 in de gemeenteraad en heeft momenteel drie zetels. Fractievoorzitter en lijsttrekker is Juliëtte Rot.

Lokaal Zaans zou in eerste instantie aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart meedoen. Tyler ter Meulen was daarbij gekozen als lijsttrekker. Maar Ter Meulen is na een kleine machtsstrijd uit de partij gezet en gaat nu voor Forum voor Democratie aan de verkiezingen meedoen. Een nieuwe lijsttrekker voor LZ kon niet worden gevonden. De Boer krijgt vlak voor de verkiezingen haar derde kind en Van Otterloo is herstellende van long-covid en vielen daarom af. Daarop werd besloten de partij op te heffen na maart.

Van Otterloo blijft tot maart nog voor LZ het raadswerk doen, maar De Boer heeft zich laten overhalen om toch politiek actief te blijven, maar dan bij Democratisch Zaanstad. Die overstap is met onmiddellijke ingang. ,,Mijn passie is om mij politiek in te zetten om alle dorpen op de kaart te zetten in Zaanstad, het erfgoed te behouden, mezelf hard te maken voor goede verkeersontsluitingen in Zaanstad en wat te doen aan de criminaliteit. Die passie is onverminderd en er zijn nog veel projecten die ik graag ook in de volgende raadsperiode voort zou zetten’’, verklaart De Boer haar omslag. En mocht ze terugkeren na de verkiezingen, dan is dat niet als fractievoorzitter, zodat het raadswerk dan minder zwaar is.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.