Planetenwijk in IJmuiden wil stadsbos in plaats van ’poepveldje’: ’Vroeger stonden hier statige iepen met prachtige kruinen’

Gezien vanaf de Eenhoornstraat.© Cyclomedia

Oscar Spaans
IJmuiden

Groeit er in de IJmuidense Planetenwijk binnenkort een ’Tiny Forest’? Wel als het aan bewoner Meta Streefland ligt, die hiervoor ijvert bij de gemeente Velsen.

Streefland schreef onlangs een brief aan de gemeente om meer groen in de buurt aan te kaarten. „In tegenstelling tot andere steden met een mooie gevarieerde beplanting, is IJmuiden op dit moment nog karig bedeeld”, schrijft ze.

„Tot enkele jaren geleden bestond het straatbeeld in onze buurt uit statige iepen met prachtige kruinen. Zij zorgden voor schaduw en verkoeling in warme zomers. Spreeuwen, merels, boomklevertjes, spechten en insecten woonden in de bomen. Door de iepziekte verdwenen de bomen uit de straat.”

Poepveldje

Het stukje braakliggend land tussen de Eenhoornstraat en Venusstraat is zodoende veranderd in een ’poepveldje’. Dat kan beter, meent de IJmuidense. „Een veelgebruikt bankje in het ’park’ kijkt nu uit over kaal land, waar niet eens echt gras groeit, maar een vage, korstige bodembedekker.”

Haar idee is om gevarieerde beplanting aan te brengen en daarnaast meer bankjes te plaatsen. „Het plantsoen is net een mooie pauze plaats voor de ouderen op weg naar de winkels verder in de wijk.” Scholieren zouden een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling en het onderhoud van het stadsbos.

Inspiratie voor het plan vond Streefland in de gemeente Heiloo. „Daar is bijvoorbeeld gekozen om een veldje (waar voorheen een school heeft gestaan) te benutten als groene ruimte in de buurt. Aan de randen zijn heesters en struiken gepland, dode bomen zijn vervangen. In het midden is er een verhoging gemaakt, waarop lage struiken staan.”

Buurtbewoners tonen zich volgens Streefland, die een handtekeningenactie in de buurt hield, ’unaniem enthousiast’. Donderdagavond lichtte ze haar plan toe aan de gemeenteraad:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen