Broeker kerken gaan met ’Christmas Lite’ voor ’laagdrempelige en interactieve’ kerstavond

Kerstavond in de Broekerveiling, pre-corona. „We hopen op deze manier toch iets meer mensen in aanraking te brengen met de kerk en het evangelie.”© jjfoto.nl / Jan Jong

Lars van der Bel
Broek op Langedijk

De protestantse kerken van Broek op Langedijk zullen zich op kerstavond eens temeer verenigen onder het motto ’allemaal samen’, maar dan wel online natuurlijk.

„Het zal een laagdrempelige en interactieve avond worden”, vertelt Wilma Glas over ’Christmas Lite’, het online evenement van de protestantse Broeker kerken op kerstavond. „De activiteiten zijn zo ingericht dat het ook te volgen is voor mensen die nooit in een kerk komen.’’ Er zal ook een quiz plaatsvinden. Net als dat er plaats zal zijn voor ’reguliere’ popmuziek. „We hebben ook zoveel mogelijk in een lokaal jasje gestoken, zodat het voor iedere Langedijker herkenbaar is. En we hebben al ontzettend veel lol gehad bij het organiseren van deze avond, dus het moet wel leuk worden. Dat kan niet anders.”

Even tot hier

„De avond wordt georganiseerd vanuit een studio van Schoon Producties, hier in Broek op Langedijk. Als mensen mee willen doen, kunnen zij zich aanmelden via de mail. Via Zoom zullen ze dan op een videomuur in de uitzending te zien zijn, net als in het tv-programma Even tot hier’, en kunnen ze meedoen met de quiz. Maar de mensen kunnen ook achterovergeleund meekijken via een livestream op YouTube.”

„Vorig jaar hadden we ongeveer 900 kijkers via YouTube”, weet Glas zich te herinneren. „We hopen dat het er dit jaar weer iets meer zijn. We zijn deze gezamenlijke kerstviering als ’Broeker Kerken’ zes jaar geleden begonnen. Toen waren er 1000 mensen in de Broekerveiling en dat is toen heel goed bevallen. We hopen op deze manier toch iets meer mensen in aanraking te brengen met de kerk en het evangelie.”

„Jammer genoeg is dit al het tweede jaar dat we het online moeten doen. Maar het kan niet anders. Ook als kerk zal je moeten conformeren aan de maatschappij. Hopelijk zijn we volgend jaar weer echt allemaal samen.”

’Christmas Lite’ zal vrijdag om 20:00 uur van start gaan. Ga naar de website christmaslite.nl om je aan te melden voor de quiz of om mee te kijken via de livestream.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.