Trump naar Hooggerechtshof over dossiers bestorming Capitool

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Oud-president Trump heeft het Hooggerechtshof gevraagd te voorkomen dat er Witte Huis-documenten uit zijn ambtstermijn worden overhandigd aan de parlementaire onderzoekscommissie die de bestorming op 6 januari van het Capitool onderzoekt. De commissie van het Huis van Afgevaardigden wil de dossiers gebruiken om Trumps mogelijke rol bij de bestorming te achterhalen.

Het comité wil ruim 770 pagina's aan documenten in handen krijgen. Het gaat onder meer om memo's van de toenmalige president aan zijn woordvoerder, gegevens van bezoekers aan het Witte Huis en verslagen van telefoongesprekken. President Joe Biden besloot al eerder dat de documenten mogen worden overhandigd. Trump verloor eerder deze maand een hoger beroep over de dossiers bij een gerechtshof.

Advocaten van de oud-president noemen het verzoek van het comité "bijzonder breed". Ook spreken ze van een schending van het zogenoemde Executive Privilege, het recht om bepaalde vertrouwelijke communicatie geheim te houden dat presidenten doorgaans hebben. De advocaten van Trump vinden dat de oud-president zich ook moet kunnen beroepen op dit privilege.

Afgelopen januari bestormden aanhangers van Trump het Capitool, de zetel van het Amerikaanse parlement. De betogers probeerden tevergeefs te voorkomen dat de verkiezingsoverwinning van Biden definitief zou worden bekrachtigd. Trump had zonder bewijs te leveren, volgehouden dat hij de stembusgang door fraude had verloren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.