Levenslange celstraffen voor liquidaties Krommenie en Kerkdriel

ANP
KROMMENIE

Omar L. (31) en Hicham M. (27) zijn in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de liquidaties van Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel. Het hof sprak donderdag van "een zeer extreme vorm van geweld".

Lomp (27) werd in november 2015 met een pistool en een automatisch wapen doodgeschoten op weg van het station naar huis in Krommenie. Een kogelvrij vest dat hij droeg, bood hem onvoldoende bescherming voor de 29 kogels die op hem werden afgevuurd. Het hof acht bewezen dat M. een van de schutters was en L. de opdrachtgever die de schutters betaalde.

Op oudejaarsdag van 2015 werd bij de toegangspoort van een camping het vuur geopend op de broers Yakhlaf, waarbij Chahid dodelijk getroffen werd en zijn broer en een derde slachtoffer gewond raakten. Daar zijn meer dan twintig kogels afgevuurd. Opnieuw was M. een van de schutters, samen met Mohamed H. die na een veroordeling tot dertig jaar cel zijn hoger beroep heeft ingetrokken.

Lees ook: Omar L. blijft ontkennen moordberichten te hebben verstuurd voor liquidaties in onder meer Krommenie

M. en L. werden in juni 2019 al door de rechtbank veroordeeld tot levenslange celstraffen voor de liquidaties en twee pogingen daartoe. Beiden gingen in hoger beroep.

Het hof Arnhem-Leeuwarden noemde de feiten zo ernstig dat alleen levenslange gevangenisstraffen passend zijn. "U lijkt gewetenloos", zei de voorzitter van het hof tegen L. "Er is in het wilde weg geschoten met automatische vuurwapens. U heeft minachting getoond voor mensenlevens."

De voorzitter memoreerde dat M. ten tijde van de moorden slechts 21 jaar oud was. "We zien dat jonge jongens gemakkelijker overgaan tot het plegen van liquidaties", aldus het hof, dat met de levenslange straf een signaal wil afgeven aan criminele jongeren en de samenleving.

Het hof concludeert dat L. als opdrachtgever en M. tevens betrokken waren bij een derde liquidatiepoging in april 2016 in Amsterdam, waarbij het automatische wapen haperde.

Donderdagochtend werd Daniël M. veroordeeld tot achttien jaar cel voor zijn bijdrage aan de liquidatie van Lomp. Twee andere mannen kregen in hoger beroep celstraffen tot tien jaar voor een liquidatiepoging in november 2015 in een Utrechtse shishalounge, waarbij de broers Yakhlaf wisten te ontkomen.

L.'s broer en een vriend van hem werden in 2012 doodgeschoten in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Deze dubbele liquidatie zou de katalysator voor het geweld van L. en de zijnen zijn geweest.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.