Misdragingen in uitgaanscentrum Schagen worden vastgelegd door camera’s; Bodycams moeten boa’s beschermen

Een buitengewone opsporingsambtenaar (boa) met een bodycam. Ook in Schagen worden acht boa’s hiermee uitgerust.

Een buitengewone opsporingsambtenaar (boa) met een bodycam. Ook in Schagen worden acht boa’s hiermee uitgerust.© Foto ANP EVERT ELZINGA

Richard Zut
Schagen

Wie zich misdraagt in het uitgaanscentrum van Schagen moet zich voortaan bedenken dat hun acties van nu af aan gefilmd kunnen worden door vijf camera’s die zijn opgehangen op de Markt. En om verbale en fysieke dreiging in te dammen zullen alle boa’s vanaf vrijdag 24 december worden uitgerust met bodycams om excessen te registreren.

In het gebied rond de Grote Kerk is regelmatig sprake van overlast, intimidatie, vernielingen en geweld. Bewoners en ondernemers voelen zich er niet veilig. Het belangrijkste doel van de gemeente is het voorkomen van nieuwe incidenten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Camera’s op de Markt in Schagen als extra wapen tegen illegale praktijken en uitgaansgeweld.

Camera’s op de Markt in Schagen als extra wapen tegen illegale praktijken en uitgaansgeweld.© Foto Mediahuis

’Maak melding’

Burgemeester Van Kampen: ,,Ik vind het belangrijk dat onze inwoners zich veilig voelen. De combinatie van het voorkomen van criminaliteit en een aanpak van daders moet Schagen veiliger maken. Ik wil de mensen oproepen om altijd een melding te maken bij de politie van overlast of om aangifte te doen. Maar ook hoop ik dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan. Met deze aanpak kan de veiligheid rondom de Markt verminderd worden.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Mediahuis

Bodycams helpen om mensen zich correcter te laten gedragen, stelt de burgemeester. ,,Dat, samen met de camera’s, gaat ons helpen bij de handhaving van misstanden op en rond de Markt. Dat was ook een wens van de horeca. We doen het trouwens niet alleen daarvoor, maar zeker ook in verband met andere ongewenste zaken zoals het illegaal afsteken van vuurwerk en zo’’, verklaart burgemeester Marjan van Kampen die heeft besloten tot de aanschaf en inzet van genoemde camera’s en bodycams.

Onaanvaardbaar

,,In gesprek met onze boa’s hoor ik vaak dat ze in hun functie worden uitgescholden of bedreigd. Dat is onaanvaardbaar. Deze mensen zijn er om onze gemeente veilig en leefbaar te houden. Zeker tijdens de Corona-crisis merken we hoe afhankelijk we zijn van deze mensen die voor onze veiligheid en gezondheid staan. Daarom zorgen we ervoor dat onze mensen goede uitrusting hebben en daardoor veiliger hun werk kunnen doen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Schagen verhoogt het aantal boa’s in de gemeente begin januari van zes naar acht handhavers.

Schagen verhoogt het aantal boa’s in de gemeente begin januari van zes naar acht handhavers.© Foto Mediahuis

Alle boa’s worden deze week klaargestoomd om met de bodycams te kunnen werken, zodat ze nog voor de kerstdagen operationeel zijn. De aanschaf van de bodycams komt op ongeveer 4500 euro, en daar komen nog wat kosten bij voor de beveiligde dataopslag en trainingen. Dat het de gemeente menens is, blijkt ook uit het feit dat er per 1 januari nog eens twee boa’s bij komen. Dat brengt het totaal op acht handhavers die niet alleen in de stad maar in de hele gemeente actief zijn.

Live meekijken

De camera’s op de Markt gaan voor een periode van vier jaar 60.000 euro kosten. Hierin zit de aanschaf, de plaatsing en het onderhoud van de camera’s. Voor het achteraf ’uitkijken’ van beelden moet altijd een politieagent aanwezig zijn, en ook kan de burgemeester de in Alkmaar bemande ’uitkijkkamer’ verzoeken om live-opnamen te maken en die direct te volgen. ,,Daarvoor moet dan wel een legitieme aanleiding zijn. Voor die dienstverlening worden aan de gemeente extra kosten in rekening gebracht’’, aldus burgemeester Van Kampen.

Privacy

De camera’s op de Markt nemen trouwen alleen beelden op van de openbare ruimte. De beelden van panden worden afgeschermd. Daarmee is de privacy van de omwonenden gewaarborgd. ,,De bodycams nemen alleen op als deze aangezet worden door de boa. Deze doet dat als er een onveilige situatie ontstaat.’’

De beelden van zowel de camera’s als de bodycams worden versleuteld bewaard en enkel ingezet voor opsporingsonderzoek. Na 28 dagen worden de opnames automatisch verwijderd.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.