Bergen: Geen gaswinning in kleine velden bij Bergen aan Zee en Groet

De gemeente Bergen wil geen gaswinning meer uit de bodem.

De gemeente Bergen wil geen gaswinning meer uit de bodem.© Archieffoto

Henk-Jan den Ouden
Bergen

De gemeente Bergen wil niet dat energiemaatschappij Taqa het resterende gas gaat weghalen uit twee kleine velden in het noordwesten van de gemeente.

Het gaat om gasvelden die grofweg onder De Franschman-Bergen aan Zee en de Noordzee, en Groet, Hargen en de zee liggen. Taqa heeft onlangs een winningsvergunning bij het ministerie van Economische Zaken aangevraagd om daar versneld gas uit te halen.

Bergen adviseert nu de minister om dat niet toe te staan. ,,Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer in 2018 beloofd de gaswinning ook in gemeenten buiten Groningen af te bouwen’’, verklaart wethouder Klaas Valkering. ,,Van die belofte merken wij niets. In onze gemeente worden de gasvelden versneld leeggepompt, waardoor flinke aardbevingen kunnen ontstaan. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid van onze inwoners.’’

Bergermeerveld

Eenzelfde procedure loopt overigens nog voor het Bergermeerveld. ,,De zitting daarvoor is nog niet gepland’’, aldus Valkering. In totaal kan een hele procedure, vanaf de aanvraag van de vergunning tot begonnen wordt met de winning, volgens hem zeker vier tot vijf jaar duren.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen