GGD Utrecht sluit alle kleine vaccinatielocaties, zoals Soest, Baarn, Eemnes en Bunschoten

© archieffoto ANP

Eric Lorier
Soest, Baarn

GGD regio Utrecht sluit per woensdag tijdelijk alle kleine vaccinnatielocaties. Dat betekent het voorlopige einde van de prikposten in Soest, Baarn, Eemnes en Bunschoten, die allemaal één dag per week open waren.

De GGD kiest ervoor om vol in te zetten op de grote vaccinatielocaties in plaats van kleine locaties in de lucht te houden. Volgens de instantie is er op die manier sneller - en dus meer - te prikken. Al gemaakte afspraken worden omgezet.

De Utrechtse GGD beperkt zich vanaf woensdag tot zeven plekken in de provincie: de Rijtuigenloods en ziekenhuis Meander MC in Amersfoort, de Jaarbeurs en Hoog Catharijne in de stad Utrecht, en locaties in Nieuwegein, Veenendaal en Woerden.

Vanaf 27 december komt daar de EXPO in Houten als achtste locatie bij en wordt de locatie in de Jaarbeurs fors uitgebreid. De GGD sluit de kleine priklocaties omdat al het personeel nodig is op deze grote locaties, waar sneller en efficiënter kan worden geprikt.

Mensen die al een afspraak hadden voor een prik op een locatie die nu tijdelijk dicht gaat, worden door de GGD benaderd voor een nieuwe afspraak.

Directeur Publieke Gezondheid Nicolette Rigter: ,,We plannen deze mensen zo snel mogelijk opnieuw in, op een andere locatie. We realiseren ons dat inwoners hierdoor verder moeten reizen. Op dit moment vragen wij de medewerking en begrip van onze inwoners. Dit is de enige manier waarop wij iedereen zo snel mogelijk kunnen vaccineren.”

Eén miljoen prikken

GGD regio Utrecht moet zo’n één miljoen inwoners in enkele weken tijd vaccineren. Een enorme operatie, schetst Nicolette Rigter.

,,Om deze grote operatie mogelijk te maken, moeten we zo efficiënt mogelijk werken om zo snel mogelijk inwoners te vaccineren. Een kleine locatie heeft in verhouding meer medewerkers nodig dan een grote. Denk hierbij niet alleen aan artsen die prikken, maar ook aan medewerkers die het hele vaccinatieproces begeleiden zoals hosts, administratieve medewerkers en EHBO’ers. We hebben op dit moment álle mankracht nodig op de grote vaccinatielocaties om deze klus te klaren.”

De Utrechtse GGD had lange tijd als doel om in elke gemeente minstens één dag per week een vaccinatielocatie te hebben. Dat leidde tot in totaal 29 vaccinatielocaties, zoals onder meer theater De Speeldoos in Baarn, kerkgebouw Open Hof in Soest, sporthal De Toekomst in Bunschoten-Spakenburg en het Huis van Eemnes in Eemnes.

Boosterprik

De Rijksoverheid geeft gefaseerd nieuwe geboortejaren vrij om mensen uit te nodigen een afspraak te maken voor de boosterprik. Dit gebeurt van oud naar jong.

,,Op dit moment zijn alle zestigplussers aan de beurt voor een boosterprik”, schetst Rigter. ,,We zetten alles op alles om hen voor eind december een booster te laten halen. Degenen die nu een afspraak hebben staan bij een dichtbij-locatie, krijgen op korte termijn een sms, of worden gebeld om de afspraak te verzetten. We vragen met klem om hierover niet zelf contact te zoeken met GGDrU. We nemen contact op binnen enkele dagen.”

GGD regio Utrecht roept iedereen op die aan de beurt is, om zo snel mogelijk een boosterprik in te plannen. Online is dat het makkelijkst, zegt Rigter.

,,Wij begrijpen dat dit voor sommige mensen lastig is. Roep hierbij, waar mogelijk, de hulp in van een bekende. Voor mensen die toch willen bellen wordt zowel het regionale als het landelijke callcenter zo snel mogelijk opgeschaald. Kom alleen naar de vaccinatielocatie als u een afspraak heeft. Samen met partners in de gemeenten bekijken we constant hoe we kwetsbare mensen kunnen ondersteunen om zo snel mogelijk de booster-vaccinatie te halen.”

Afspraken zijn online te maken via www.planjeprik.nl. Telefonisch kan ook via 030-630 54 00 (zeven dagen per week van 8 tot 20 uur).

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen