Luca Assorgia wint Ameland Adventurerun in teken van Dick van der Weide

Bij alle strandopgangen en start wapperde het gezicht van Dick van der Weide.

Bij alle strandopgangen en start wapperde het gezicht van Dick van der Weide.

Ruud Ramler
Ameland

Luca Assorgia van SV Sportlust heeft de Ameland Adventurerun gewonnen. De zege van de Helderse atleet kreeg een extra lading omdat het evenement in het teken stond van Dick van der Weide.

De Nieuwedieper die een jaar geleden overleed was dik drie decennia betrokken bij hardloopevenementen in meer provincies. Bij mega-evenementen als de Dam tot Damloop en Marathon van Amsterdam maar ook deze Adventurerun. Hij was een onmisbare schakel.

Als eerbetoon waren de startnummers op Ameland voorzien van zijn (gedeeltelijke) beeltenis. De vier nummers (1, 5, 10 en 21 km) maakten zijn gezicht compleet.

Daarnaast wapperden er bij alle strandopgangen en start een vlag met het gezicht van Dick van der Weide. ,,Op deze manier was hij er toch bij’’, zei dochter Suzanne. ,,Mijn moeder heeft het startschot gelost bij de 10 en 21 km. Een verdrietige maar ook bijzondere dag.’’ Zelf liep ze de 10 km in 45.26 minuten. Haar vijfjarige dochter Eva Hulzebos deed de kilometer van haar eerste wedstrijd in 6.59 minuten. Trots kwamen ze samen over de finish.

Doordat de halve marathon van Egmond is afgelast waren er ook veel toplopers uitgeweken naar de halve marathon op Ameland. Op het strand vormde zich tegenwind een kopgroep van vier man met naast latere winnaar Assorgia ook Egmonder Ronald Schroer, Frank Futselaar en Geart Jorritsma.

In de duinen brak de groep en liepen Schroer en Assorgia kop over kop richting finish, waar de nummer vijf van het NK marathon in de eindsprint met een seconde voorsprong winnaar werd in 1.07.10. Futselaar werd uiteindelijk derde.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen