Het Masker schuift grote Zwaagse carnavalsoptocht door naar 27 maart

Praalwagen tijdens de optocht van 2020.© Archieffoto Theo Groot

Martin Menger
Zwaag

De grote jaarlijkse carnavalsoptocht van Zwaag wordt vooruit geschoven. Vereniging Het Masker kiest er voor om pas op 27 maart de optocht te houden.

,,Dit leek ons de beste oplossing”, meldt Eric Bot namens carnavalsvereniging Het Masker. het bestuur van de Zwaagse vereniging was afgelopen week al tot de slotsom gekomen dat een ’normaal’ feest met optocht lastig zou worden.

,,Dan gingen wij nog niet eens uit van een lockdown”, meldt Bot. ,,De bekendmaking van zaterdagavond heeft alleen maar bevestigd dat wij dat al goed hebben ingeschat.”

De opzet is dat tijdens carnaval een grote optocht door de straten van het dorp gaat. Dat evenement is doorgaans een trekpleister van jewelste, terwijl tal van ploegen in en om het dorp soms al maanden bezig zijn met het maken van de praalwagens. En een beetje liefhebber houdt dan ook erg graag van een feestje in de avonduren toe, meldt Eric. ,,Dat zou volgens de vorige regels al niet eens meer kunnen.”

De keuze is gemaakt om nu tijdens het halfvasten alles uit de kast te trekken om het carnavalsgekke Zwaag een volwaardige optocht te geven.

,,Eind februari, zoals wij gewend zijn, komt nu gewoon te vroeg”, is de uitleg. Het Masker wil op vrijdagavond 25 maart aftrappen met het knapzakkenfeest, met op zaterdag 26 maart de kinderoptocht en zondag de 27 de grote optocht met de fraaie praalwagens.

,,We hebben die knoop bewust nu al doorgehakt”, besluit Bot. ,,Dan kan iedereen op tijd rekening houden met de veranderde plannen. Niet allen wij, maar ook de vele deelnemers die nu al aan het werk zijn. En ook al die mensen die langs de kant willen staan.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen