Ruud Keinemans houdt alleen d’Swarte Walvis open. ’Ik had een reservering voor veertien personen. We gaan nu met z’n veertienen thuiszitten, zeggen ze’

Horecaondernemer Ruud Keinemans voor Slager aan de Schans in Zaandijk.

Horecaondernemer Ruud Keinemans voor Slager aan de Schans in Zaandijk.© archieffoto Pascal Fielmich

Koos Reitsma
Zaandam

,,We hebben vier restaurants’’, zegt horecaondernemer Ruud Keinemans. ,,Drie daarvan zijn nu voorlopig gesloten. Alleen restaurant d’Swarte Walvis op de Zaanse Schans blijft open.’’

,,Ik heb met verbazing gekeken’’, zegt hij over de persconferentie zaterdagavond. De horeca-ondernemer kan helemaal niks met wat hij ‘zwabberende beleid’ noemt. Vooral omdat de maatregelen zo kort volgen op de vorige, vier dagen geleden. En misschien wel het ergste: weer een streek door het kerstdiner. ,,We waren volgeboekt.’’

Na dinsdag had hij zich meer gefocust op de lunch. ,,Ook daar kan een streep door. We moeten het opnieuw anders doen. Je wordt er hartstikke moe van. Waarom hebben ze dit dinsdag niet direct gezegd? Dan heb je vier dagen extra om na te denken over de kerst. Stel je voor dat het meevalt, wordt nu ook gezegd, dan komen we weer terug met een versoepeling. Dat zwabberen draagt niet bij aan het vertrouwen. Als ondernemer heb je daar flink de balen van. Liever hoor ik dan: ’tot 1 april doen we het zo’, want onzekerheid is funest.’’

Keinemans: ,,Ik snap wel dat deze maatregelen genomen moeten worden uit voorzorg, maar weet je hoe het straks gaat met de kerstdiners? Iedereen viert dat lekker thuis en niemand houdt zich aan die aantallen (maximaal vier bezoekers) of de afstand. Hier is tenminste voldoende ruimte. Ik had een reservering voor veertien personen. We gaan nu met z’n veertienen thuiszitten, zeggen ze. Terwijl ik ruimte zat heb.’’ Hij had in totaal tachtig reserveringen. ,,Ze konden hier allemaal veilig zitten.’’

,,Morgen gaan we iedereen die bij ons gereserveerd heeft bellen met de boodschap: u kunt niet bij ons eten, maar wij kunnen het eten wel brengen (zie dewalvis.nl).’’ Voor wandelaars en (andere) bezoekers van de Zaanse Schans regelt hij buiten een ’take away’ voor koffie worstenbroodjes en glühwein.

Keinemans is voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in de Zaanstreek. ,,Ik hoor van veel andere restauranteigenaren dat ze dicht gaan. Wij hebben er vier, waarvan er dus drie sluiten: Lab 44, Hoop Doet Eten en Slager aan de Schans.’’ De winkel bij de brouwerij blijft wel open.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit na de nu afgekondigde maatregelen voor een duidelijker visie op de toekomst voor de horeca: ‘elke keer met nieuwe maatregelen te maken krijgen maakt de branche kapot’. KHN vindt dat horecaondernemers moeten worden gecompenseerd voor de inkopen die ze hebben gedaan voor de feestdagen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen