Trump-vertrouweling weigert parlementscommissie te antwoorden

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Roger Stone, een voormalig adviseur en vriend van oud-president Donald Trump, weigert vragen te beantwoorden van het panel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat de bestorming van het Capitool onderzoekt. De commissie had hem vorige maand gedagvaard. Hij kwam vrijdag wel opdagen, maar met een beroep op zijn recht zichzelf niet te beschuldigen ging hij niet in op vragen, zei hij na de bijeenkomst achter gesloten deuren.

De 69-jarige lobbyist en politiek strateeg was volgens de onderzoekscommissie betrokken bij de organisatie en voorbereiding van de mars die voorafging aan de parlementsbestorming op 6 januari. Naast hem moet een hele reeks topadviseurs van Trump getuigen en documenten overleggen. Onder hen ex-adviseur Steve Bannon, die weigerde te getuigen en daarvoor is aangeklaagd voor minachting van het parlement.

Met de bestorming wilden Trump-aanhangers voorkomen dat de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Stone dook op bij betogingen op 5 januari en werd toen beschermd door de extreemrechtse Oath Keepers. Meerdere leden van die militie zijn aangeklaagd voor hun rol bij de aanval een dag later. De commissie van het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden zoekt uit wat het verband is tussen het Witte Huis en de Trump-aanhangers die het Capitool aanvielen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.