Estafettezwemsters met Toussaint grijpen net naast medaille in WK-finale op 4x100 meter vrij

© ANP

ANP
Abu Dhabi

De Nederlandse estafettezwemsters hebben bij de WK kortebaan in Abu Dhabi op de 4x100 meter vrije slag net naast een medaille gegrepen. Het viertal van Oranje finishte in een tijd van 3.28,86. Namens Nederland kwam Kira Toussaint uit Assendelft, samen met Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen en Kim Busch in actie.

Het WK-goud ging naar Verenigde Staten en Canada. Beide teams finishten in een tijd van 3.28,52. Het brons was voor Zweden, dat 0,06 seconde sneller was dan Nederland met een eindtijd van 3.28,80.

De Nederlandse vrouwenploeg had zich donderdagochtend als eerste geplaatst voor de finale. Oranje klokte in de kwalificatie een tijd van 3.31,39. Tessa Giele nam in de voorronde de plaats in van Toussaint.

„Dit is heel erg balen, op dit moment”, gaf Kromowidjojo ruiterlijk toe. „Vooraf had ik onze kansen misschien wel ingeschat op een podiumplek. Maar het zou sowieso lastig worden zonder Femke Heemskerk”, doelde de meervoudig olympisch zwemkampioene op haar vertrouwde teamgenoot, die eerder deze maand in Eindhoven haar loopbaan beëindigde. „Als je dan met zo’n klein verschil vierde wordt, is dat nooit leuk natuurlijk. Daar zijn we niet tevreden mee.”

Busch was eveneens behoorlijk teleurgesteld. „Voor een vierde plek zijn we hier niet gekomen. Vanochtend kon ik goed door zwemmen, maar in de finale was het toch iets zwaarder op het einde. Dan moet het op de andere afstanden maar gebeuren.”

Steenbergen: ”0,06 seconde is echt niks. Volgens mij hebben we het allemaal supergoed gedaan. We kunnen best trots zijn hoe we er als team stonden en hoe we hebben geknokt voor wat we waard zijn. Maar dat maakt het niet minder zuur natuurlijk.”

Toussaint had zich kort voor de WK-finale nog geplaatst voor de strijd om de medailles op de 100 meter rugslag, die op vrijdag plaatsvindt. „Daar was ik heel erg blij mee. Ik was ook heel blij met onze estafetteraces, ook al klinkt dat heel stom als je vierde wordt. Maar ik ben een beetje emotioneel vandaag. Er is heel veel ontlading bij mij, gewoon dat ik hier mag zwemmen, dat ik hier mag zijn. Ik ben er ook trots op hoe ik heb gezwommen vandaag. Op naar de finale van de 100 meter rugslag.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen