Dat is nog eens een goede deal: oude stoeptegel ruilen voor drie jonge plantjes. Veel inwoners Hollands Kroon halen blij hun ’tegeltje leven’ op

Woensdag konden 150 inwoners uit Hollands Kroon via een drive through hun oude tegel ruilen voor een plantenpakketje.

Woensdag konden 150 inwoners uit Hollands Kroon via een drive through hun oude tegel ruilen voor een plantenpakketje.© Foto Marc Moussault

Stefan Louwerse (links) en Hans Oldersma gooien de ingeleverde tegels in de bak.

Stefan Louwerse (links) en Hans Oldersma gooien de ingeleverde tegels in de bak.© Foto Marc Moussault

Plantjes in ruil voor stoeptegels bij de Ontmoeting in Anna Paulowna.

Plantjes in ruil voor stoeptegels bij de Ontmoeting in Anna Paulowna.© Foto Marc Moussault

En weer een nieuwe eigenaar van drie plantjes.

En weer een nieuwe eigenaar van drie plantjes.© Foto Marc Moussault

Wethouder Theo Groot geeft de plantje aan Janke van der Hem uit Slootdorp

Wethouder Theo Groot geeft de plantje aan Janke van der Hem uit Slootdorp© Foto Marc Moussault

1 / 5
Marja van Spaandonk
Anna Paulowna

En ja hoor, daar staat hij bij de Verwachting in zijn nette pak. Wethouder Theo Groot met een doosje plantjes in zijn handen.

,,Veel plezier ermee’’, roept hij tegen de jonge vrouw met een bakfiets, die tussen de auto’s geduldig op haar beurt wacht. De bakfietster bedankt enthousiast en fietst blij weg. Zo, nu is ze mooi van een oude tegel uit haar tuin af en drie kleine plantjes rijker. Die natuurlijk wel in de aarde gezet moeten worden, want dat is de bedoeling van deze actie van de gemeente Hollands Kroon: een groenere leefomgeving maken. Daarom is de gemeente lid geworden van Stichting Steenbreek, bekend van de slogan ’Tegel eruit, plant erin’.

Wat voor ’n plantjes de inwoners dan kregen? Een margriet, ijzerhard en (lekker toepasselijk zo aan het einde van het jaar) een vuurpijl. Vlinder- en bijenplanten dus, piepklein nog maar wacht maar tot het voorjaar aanbreekt, dan gaat de groeispurt beginnen. Ze passen met z’n drietjes precies in de aarde van de weggehaalde tegel. Een tegeltje leven dus!

Woensdag konden 150 inwoners via een drive through hun oude tegel, of twee bakstenen (dat mocht ook), in een klaarstaande container gooien. In ruil daarvoor kregen ze een plantenpakketje mee naar huis. Overigens worden de oude ingeleverde tegels en bakstenen ingezameld door Grondstoffenbank Agriport voor hergebruik.

Vrijdag 17 december kunnen de andere 150 inwoners, die zich daarvoor hebben opgegeven via de website van de gemeente, hun plantjes ophalen in tijdsvakken tussen 9 en 13 uur op de Gemeentewerf in Wieringerwerf.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.