VS roepen China op te stoppen met agressie in Indo-Pacific

ANP Producties | Bron: ANP
Jakarta

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft China opgeroepen te stoppen met agressieve bewegingen in de Indo-Pacific. Blinken zei dat tijdens een bezoek aan de regio waar de VS de allianties hopen te versterken tegen de groeiende macht van China.

"Open zeeën bestempelen als de jouwe. Open markten ontwrichten door subsidies aan door de staat geleide bedrijven. Export tegenhouden en het herroepen van akkoorden voor landen wier beleid je niet aanstaat", noemde Blinken als voorbeelden tijdens een speech in Indonesië. "Landen in de regio willen dat dit gedrag verandert en wij ook."

De VS zijn volgens Blinken vastberaden om de vrijheid van het scheepvaartverkeer in de Zuid-Chinese Zee te waarborgen. Volgens de minister bedreigen de acties van Beijing bewegingen van meer dan 3 biljoen dollar aan handel per jaar. Hij liet ook weten dat de VS conflicten op zee willen vermijden. China maakt aanspraak op vrijwel de gehele Zuid-Chinese Zee die rijk is aan grondstoffen

Blinken zei dat de VS pleiten voor een vrije en open Indo-Pacifische regio en dat het land de banden met Japan, Australië, Thailand en Indonesië wil versterken. Ook zei hij dat alle landen er belang bij hebben dat de regio vrij blijft van dwang en intimidatie en dat de VS en bondgenoten de junta in Myanmar ertoe zullen brengen een einde aan het geweld te maken, gevangenen vrij te laten en de democratie te herstellen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.