Amber Koelewijn (17) in finale verkiezing Miss World Nederland; ’De jury zei nog: je bent erg jong, kun je dit wel aan?’

Een foto gemaakt door haar oudere zus.

Een foto gemaakt door haar oudere zus.

Jetty Claus
Bunschoten

De zeventienjarige Amber Koelewijn uit Bunschoten mag meedoen aan de finale van de verkiezing van Miss World Nederland. Zij moet nog wel wat hordes nemen, maar als het meezit, kan zij volgend jaar december ons land vertegenwoordigen in Puerto Rico.

De mbo-scholiere, in opleiding tot schoonheidsspecialiste, is een van de jongste deelnemers. ,,De jury zei: je bent erg jong hè, kun je dit aan? Maar je bent wel door”, vertelt de Bunschotense. Om mee te doen aan de verkiezing van Miss World moet je eigenlijk achttien jaar zijn. Dat is zij als de internationale wedstrijd plaatsvindt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De missverkiezing is meer alleen een leuk koppie.

De missverkiezing is meer alleen een leuk koppie.© Aangeleverde foto

Ze werd gescout voor de Miss Worldverkiezing via haar Instagramaccount. De eerste bijeenkomst was in juni in Slot Loevestein. Van de honderd meiden die deelnamen, zijn nu achttien kandidaten over. Op 10 februari nemen zij het tegen elkaar op. ,,De meesten zijn 21 tot en met 27 jaar. In het begin is dat wel spannend, omdat zij meer levenservaring hebben. Je hebt het gevoel dat je een stapje harder moet lopen”, aldus Amber, die al op haar zevende uitgeroepen werd tot het kindermodel van Bunschoten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kindermodel van Bunschoten op haar zevende.

Kindermodel van Bunschoten op haar zevende.© Aangeleverde foto

Op haar vijftiende was zij ’runner up’ (tweede plaats) bij de ’Miss Teen of Utrecht’. Haar oudere tweelingzussen zijn de grote animators van haar modellenwerk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op haar vijftiende.

Op haar vijftiende.© Foto Dutchfoto

Volgens Amber wordt er in Bunschoten leuk gereageerd op haar deelname aan Miss World Nederland. ,,Al zien sommigen in Spakenburg het als een vleeskeuring.” Dat er veel meer bij komt kijken dan alleen fotoshoots heeft zij wel gemerkt.

Challenge

,,Als challenge kreeg ik 24 uur van te voren een onderwerp, duurzaamheid, waarover ik in het Engels vragen moest beantwoorden. In het begin stik je van de zenuwen en denk je ’als ik het nu fout doe, sta ik voor aap’. Toch lukte het me wel. Je leert uit je comfortzone te komen. Ik moest later ook een taart bakken. De voorbereiding is wel intensief. Bijna elk weekend is volgepland met trainingen. Binnenkort krijg ik dansles. Je moet je ook hard maken voor een bepaald doel. Ik heb cyberbullying (online pesten) gekozen. Daar heb ik op de basisschool veel last van gehad.”

Zij beschrijft de eenzaamheid, omdat de pester op sociale media anoniem blijft. ,,Je krijg het gevoel dat iedereen tegen jou is. Er hoeft niet altijd een reden te zijn om gepest te worden, bijvoorbeeld jaloezie of dikte. Later krijg je het besef ’het ligt niet per se aan mij’. Ik zou daarover op middelbare scholen voorlichting willen geven.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen