Opnieuw gulle giften voor Jozsef en Anna, maar een huis is nog niet in zicht

Jozsef en Anna, gefotografeerd in de afgelopen zomer.

Jozsef en Anna, gefotografeerd in de afgelopen zomer.© Archieffoto Dick Krabbendam

Petra Bies
Hippolytushoef

De hernieuwde actie voor de in erbarmelijke omstandigheden levende Roemeense Jozsef en zijn tante Anna heeft tot nu toe 4000 euro opgebracht.

De donaties kwamen vooral van krantenlezers die reageerden na het verschijnen van het artikel in november, zegt Dick Krabbendam, voorzitter van de in Hippolytushoef gevestigde Stichting Netwerk Roemenië.

De stichting startte in het najaar een eerste actie om de leefomstandigheden van de twee te verbeteren. Ze zaten in een onverwarmd appartement, vaak zonder eten wegens geldgebrek. Het roer bij de actie ging om nadat een waterleiding sprong. De schade is zo groot dat het appartement onbewoonbaar is geworden, ook bij de benedenburen liep de boel onder. Het plan is nu om de twee te verhuizen naar een woning in een andere plaats, waar ook meer begeleiding is.

Schadevergoeding

Beide acties brachten samen 10.000 euro aan giften op. „Helaas hebben we daarvan drieduizend euro schadevergoeding aan de onderburen moeten geven. Er zit nu dus nog zevenduizend euro in kas. Het huis kost twintigduizend euro dus we moeten nog even door. Via de nieuwsbrief en een christelijke site hopen we er meer aandacht aan te kunnen geven”, zegt Krabbendam.

Er wordt nu wel druk gezocht naar een tijdelijke huurwoning. „De partnerorganisatie in Roemenië is daar mee bezig. En zelf ga ik in januari heen voor de jaarlijkse voedselactie.”

Doneren kan via NL75 RABO 0392365839 t.n.v. stichting Netwerk Roemenië o.v.v. ’Een nieuwe start voor Jozsef en Anna’.

Lees ook: Anna en Jozsef zitten zonder eten in een steenkoud huis. ’Ondoenlijk’, zeggen ze op Wieringen en er start een hulpactie

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.