Meststoffenbedrijf wil twee keer zo groot worden in Slootdorp. Ook al druisen de uitbreidingsplannen tegen de regels in

Meststoffenbedrijf Van der Stelt aan de Nieuwesluizerweg in Slootdorp.

Meststoffenbedrijf Van der Stelt aan de Nieuwesluizerweg in Slootdorp.© Foto Marc Moussault

© Foto Marc Moussault

1 / 2
Winnie van Galen
Slootdorp

Meststoffenbedrijf Van der Stelt hevelt een deel van de activiteiten in Beverwijk over naar de vestiging in Slootdorp en wordt daarmee twee keer zo groot.

Het bedrijf in Slootdorp beslaat nu twee hectare en daar komen er twee bij als het aan Van der Stelt ligt. Bij de gemeente is een aanvraag ingediend voor de uitbreiding van de onderneming aan de Nieuwesluizerweg met een kantoor, een werkplaats en een stalling voor materieel. De aanvraag is in strijd met het bestemmingsplan Buitengebied Wieringermeer aangezien er agrarische grond in het spel is. Het college van b en w stelt de gemeenteraad voor de regels aan te passen waardoor de gewenste uitbreiding is uit te voeren. In de motivatie schrijft het college: ’Binnen de omgevingsvisie Hollands Kroon staat omschreven dat de gemeente ondernemerschap toejuicht en lokale bedrijvigheid omarmt. Hollands Kroon wil hiervoor zo min mogelijke beperkende regels opstellen. Dus flexibel waar het kan en streng waar het moet.’

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Marc Moussault

Bij de aanvraag voor de uitbreiding heeft het college niet gekeken naar een alternatief: de vestiging op bijvoorbeeld een bedrijventerrein. Met als motivatie ’dat een locatie in het buitengebied meer voor de hand ligt omdat Van der Stelt zich voornamelijk richt op agrarische bedrijfsvoering’.

Biologisch afbreekbaar

Op de locatie in Slootdorp vindt de verwerking en distributie van meststoffen en biologisch afbreekbaar stofbestrijdingsmiddel plaats. De onderneming maakt tevens gebruik van uitrijmachines en loonwerktuigen om de zelfgeproduceerde producten op het land uit te rijden, aldus het collegevoorstel dat donderdag in de gemeenteraad ter sprake komt.

Volgens commercieel directeur Jeffrey Oldengarm van Van der Stelt is de uitbreiding in Slootdorp nodig ’voor het clusteren van activiteiten bij het mengen en opwaarderen van meststoffen’. Als alles volgens plan verloopt moet de expansie volgend jaar een feit zijn. Maar wegens een tekort aan bouwstoffen en andere onzekerheden zou het ook wel eens later kunnen worden, aldus Oldengarm. De vestiging in Beverwijk blijft volgens hem behouden maar verdwijnt het kantoor op die locatie.

© Foto Marc Moussault

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.