West-Friese bouwbedrijven gaan modulair bouwen in Amsterdam, eerst woning geopend in Wognum

Nicole de Vrij van Eigen Haard en Niels Doodeman van Heddes openen de eerste modulaire woning van het project.

Nicole de Vrij van Eigen Haard en Niels Doodeman van Heddes openen de eerste modulaire woning van het project.© Foto Els Broers

Martijn Mak
Wognum

Heddes Bouw & Ontwikkeling, Schouten Techniek en Ursem Modulaire Bouwsystemen zijn door woningcorporatie Eigen Haard ingeschakeld om 46 modulaire woningen te bouwen voor een nieuwbouwproject in Amsterdam.

Het gaat om een project in de Bernard Loderstraat (stadsdeel West). Het pand dat hier eerst stond is gesloopt. Naar verwachting kunnen de toekomstige huurders (waarvan een deel in het gesloopte pand woonde) halverwege de zomer van 2022 hun nieuwe huis in. De woningen krijgen een oppervlakte van 40-90 vierkante meter en worden aangesloten op stadswarmte. Het eerste huis is in Wognum - waar de fabriek staat - gepresenteerd.

„Met deze vorm van bouwen kunnen wij veel sneller de woningnood bestrijden dan met traditionele bouw”, legt Ilona Veeken van bouwbedrijf Heddes uit. „De woningen worden nu geproduceerd en kunnen al in de zomer van 2022 klaar zijn en op hun plek staan.”

Kant-en-klaar

„Een gestandaardiseerd ontwerpproces met vaste partijen verkort de voorbereidingstijd. Dat betekent dat op de bouwplaats kant-en-klare woningen arriveren, wat tijdsbesparing oplevert. Tien tot vijftien woningen kunnen op één dag gemonteerd en gestapeld worden. Daarna worden deze afgemetseld, gekoppeld en aangesloten.”

De samenwerkende bedrijven uit West-Friesland zijn al jaren bezig met het ontwerpen en bouwen van modulaire woningen. Sinds 2015 rolden er al meer dan tweehonderd compleet afgewerkte woningen van de band. Deze zijn vooral in Noord-Holland, Groningen en Drenthe neergezet.

Lees ook: Het nieuwe huis staat binnen zes tot acht uur, helemaal klaar. En de prijs? Vanaf 160.000 euro. Ontwikkelaar zegt na jaren van pionieren met modulaire woningen uit de fabriek ’hét product’ te hebben voor de sociale markt

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen