Sjaak Hinke, doelman van het legendarische Ilpendam uit de jaren zeventig, overleden aan hartstilstand

SV Ilpendam anno 1978 met staand tweede van rechts doelman Sjaak Hinke.

SV Ilpendam anno 1978 met staand tweede van rechts doelman Sjaak Hinke.© Archieffoto

Richard Walraven
Ilpendam

Het moet gevoeld hebben als een klein Gallisch dorpje dat stand hield tegen een overmacht aan Romeinse legioenen. Dorpsclub Ilpendam stoomde in de jaren zeventig uit de krochten van het amateurvoetbal op naar de hoofdklasse. Sjaak Hinke was een van de steunpilaren achter dat succes. De voormalige doelman is afgelopen zaterdag aan een hartstilstand overleden.

Sjaak Hinke vormde samen met de gebroeders Beuving het hart van een opmerkelijke lichting goede voetballers uit eigen dorp. Toen de oud-profs Ben Verweij en Joop Lok naar het dorp verhuisden, Jur Beugel er onderwijzer werd en ook Arnold Schirmann, Wijnand Nieuwenkamp, Adrie Lindenbergh en Willen van den Brink zich aanmeldden kreeg het elftal onder succestrainer Rein van Lier vorm. Ilpendam was het gesprek van de dag in de voetbalwereld. Het dorpsclubje dat van de tweede klasse onderbond doorschoot naar de hoofdklasse. Zeven promoties in elf jaar. En Sjaak Hinke was er elke keer bij.

Bleek de hoogste klasse in het amateurvoetbal uiteindelijk net een stapje te hoog voor Ilpendam - de club degradeerde direct weer - Hinke had het makkelijk een stap hoger kunnen proberen.Volgens voormalig ploeggenoot Ben Verweij was zijn doelman bijzonder getalenteerd. ,,Een fantastische keeper die tot en met de hoofdklasse bij Ilpendam gekeept heeft. Als hij in deze tijd zijn talenten had laten zien, had hij zeker het betaalde voetbal gehaald", liet Verweij onlangs nog in deze krant optekenen.

Maar de imposante doelman - groot van gestalte en getooid met lange manen en een woeste baard - had genoeg aan Ilpendam. Hij bleef de dorpsclub trouw en werd er later zelfs voorzitter van 1989 tot 1995.

Wel maakte Hinke, in het dagelijks leven schilder in het familiebedrijf, een uitstapje naar Niemand. Bij de Purmerendse volleybalclub van cultachtige proporties gold hij met zijn lengte en harde klappen als een ruwe diamant.

Buiten het sportveld trad Hinke maar zelden in de spotlights. De Ilpendammer was zachtaardig, bescheiden en wars van borstklopperij. ,,Gewoon een ontzettend fijne man. Zachtaardig, maar ook erg op zichzelf’’, aldus Ben Verweij.

Sjaak Hinke is zeventig jaar oud geworden. Hij laat een vrouw, een zoon en een dochter na.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen