AZ zorgt voor daverende stunt in Amsterdam: Ajax geklopt door late treffer Aboukhlal [video]

Jeroen Haarsma
Amsterdam

AZ heeft voor een daverende stunt gezorgd in de Johan Cruijff Arena. Koploper Ajax werd in de Noord-Hollandse derby gevloerd: 1-2.

Zakaria Aboukhlal was de matchwinner met een late goal. Hij scoorde vlak voor tijd, juist toen Ajax alles op alles zette om de winnende treffer te maken en AZ zich vooral op eigen helft ophield. Ajax leek diep in blessuretijd nog gelijk te maken, maar de treffer van Perr Schuurs ging niet door vanwege buitenspel. Zodoende boekte AZ een luid bejubelde zege in Amsterdam.

AZ had heel goed gekeken naar hoe andere ploegen eerder dit seizoen succes boekten in de Johan Cruijff Arena. FC Utrecht (0-1) en Go Ahead Eagles (0-0) maakten het Ajax heel moeilijk door compact te verdedigen. Pascal Jansen koos er dan ook voor om AZ, wanneer Ajax de bal had, ver in te laten zaken.

Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis vormden het duo voorin. Op de flanken hadden Dani de Wit (links) en Yukinari Sugawara (rechts) de taak om de Ajax-backs Daley Blind en Devyne Rensch voor de voeten te lopen.

Die speelwijze pakte goed uit. Ajax kwam amper tot een geslaagde aanval. De eerste wanhoopspoging van afstand – rollertje naast het doel - vuurde Ajax-verdediger Lisandro Martínez na een halfuurtje af. Het was een teken aan de wand. AZ verdedigde fel en zocht de duels op, tot frustratie van Ajax-coach Erik ten Hag.

AZ beperkte zich echter niet tot tegenhouden. In balbezit was AZ geduldig en zocht het constant de ’voetballende oplossing’. De ervaren middenvelder Jordy Clasie – constant aanspeelbaar - en spits Pavlidis vervulden aan de bal een belangrijke rol. Met name de Griekse spits – dit seizoen vaak bekritiseerd – ging meerdere keren slim de duels aan en behield zo het balbezit óf kreeg een vrije trap mee.

(Tekst gaat door onder de foto)

Pavlidis kreeg na rust de ultieme beloning voor zijn harde werken: een voorzet van Sugawara viel via de rug van Fredrik Midtsjø pardoes voor zijn voeten. De AZ-spits deed wat hij dit seizoen zo vaak naliet: hij haalde doeltreffend uit. De ’assist’ was weliswaar wat gelukkig, maar de passes daarvóór waren prima. Geduldig speelden de bezoekers zich onder de pressie van Ajax uit, zochten de linkerflank en stelden zo Sugawara in staat zijn voorzet te geven.

Tien minuten later dacht AZ zelfs op 0-2 te komen, maar daar stak de VAR een stokje voor: de mee naar voren gekomen linksachter Owen Wijndal stond buitenspel toen Ajax-keeper Remko Pasveer voor de tweede keer werd gepasseerd.

Haller

De eerste écht grote Ajax-kans was even later voor ’mister Champions League’ Sébastien Haller. De spits, die zo ontzettend trefzeker is op het hoogste Europese podium, kon vrij koppen van de vijfmeterlijn. Hij deed dat echter recht op AZ-doelman Peter Vindahl, die ook bij de rebound attenter was dan Haller.

Naarmate de tweede helft vorderde kwam er steeds minder van de aanvallende plannen van AZ. De ploeg deed er alles aan om de 0-1 over de streep te trekken en stond met het gehele elftal rond het eigen strafschopgebied. De gelijkmaker bleef niet uit. Invaller Sam Beukema ging onder een lange bal door en Ajax-aanvoerder Dusan Tadic gunde Haller een niet te missen kans: 1-1.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Clasie – misschien was het vermoeidheid – werd onzorgvuldig. Zijn verkeerde passje zorgde ervoor dat Steven Berghuis voor 2-1 kon zorgen. De matig spelende Oranje-international faalde met rechts.

AZ kwam er in de slotfase helemaal niet meer uit, de winnende Ajax-goal hing in de lucht, tot Sugawara over rechts werd weggestuurd. Zijn voorzet mislukte totaal, maar kwam op links terecht bij Wijndal, die invaller Zakaria Aboukhlal bereikte. De Marokkaans international schoot met links raak.

Ajax ging daarna vol op jacht naar de gelijkmaker, leek die via Schuurs ook te krijgen, maar AZ hield knap stand.

Door de nederlaag moet Ajax de koppositie nu delen met Feyenoord. PSV kan later op de avond op plek één komen. AZ staat nog steeds achtste, maar het zelfvertrouwen krijgt met de verrassende zege in Amsterdam uiteraard een enorme oppepper.

Ajax-AZ 1-2 (0-0). 50. Pavlidis 0-1, 73. Haller 1-1, 84. Aboukhlal 1-2.

Ajax: Pasveer; Rensch (58. Schuurs), Timber, Martínez, Blind; Alvárez (58. Klaassen), Berghuis (86. Danilo), Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.

AZ: Vindahl; Witry (64. Beukema), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Sugawara, Midtsjø (76. Reijnders), Clasie, De Wit; Karlsson (87. Gudmundsson), Pavlidis (64. Aboukhal).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen