Zeker 70 doden door tornado's in Amerikaanse staat Kentucky

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

In het midden van de Verenigde Staten zijn tientallen doden gevallen door een reeks verwoestende tornado's die het gebied het afgelopen etmaal teisterden. Alleen al in de staat Kentucky zijn zeker zeventig doden gevallen. Gouverneur Andy Beshear vreest dat dat aantal zal oplopen tot boven de honderd.

Beshear heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn staat en Washington om hulp gevraagd. President Joe Biden twitterde dat de tornado's een "onvoorstelbare tragedie" in het gebied hadden veroorzaakt. Hij beloofde alle nodige federale hulp te verlenen.

Tientallen tornado's trokken een spoor van vernieling over honderden kilometers in het midden van de Verenigde Staten. Ook uit de staten Illinois en Arkansas komen berichten van dodelijke slachtoffers.

Mayfield

Een kaarsenfabriek in de zwaar getroffen plaats Mayfield in Kentucky stortte in door de storm. Volgens lokale media zijn daar tientallen doden gevallen en zaten 70 van de 110 medewerkers vast in het gebouw. Ook veel andere gebouwen in de stad zijn verwoest. Op beelden op sociale media is te zien dat hele buurten zijn verwoest en gebouwen uit elkaar gerukt zijn. Ook liggen er veel versplinterde boomtakken, verwrongen metaal en stenen verspreid over de straten.

"Ik ben er nu zeker van dat er meer dan zeventig doden zullen zijn. Het kunnen er zelfs meer dan honderd worden voor het einde van de dag. De verwoesting is groter dan alles wat ik ooit heb gezien", vertelde Beshear tijdens een persconferentie in Mayfield.

Edwardsville

In een magazijn van Amazon in Edwardsville, Illinois is een onbekend aantal mensen bedolven onder puin nadat een tornado het dak van het gebouw had gerukt en een deel van het gebouw instortte. Hoeveel mensen daar nog vastzitten in het magazijn is onbekend. Hier wordt gevreesd voor het leven van tientallen mensen.

Alleen al in de staten Tennessee en Kentucky zitten zeker 200.000 huishoudens zonder stroom.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.