Zowel publiek als jury Vrijwilligersprijs Hoorn 2021 kiest unaniem voor Mariska Verhaar en Waal Handjes

Appie Azzouzi, en met hem de jongeren van de Waal Handjes achter hem, wordt door wethouder Kholoud Al Mobayed in de bloemetjes gezet.

Appie Azzouzi, en met hem de jongeren van de Waal Handjes achter hem, wordt door wethouder Kholoud Al Mobayed in de bloemetjes gezet.© Foto Marcel Rob

De trotse winnaars van de organisatieprijs.

De trotse winnaars van de organisatieprijs.© Foto aangeleverd

1 / 2
Eric Molenaar
Hoorn

Mariska Verhaar van Inloophuis Pisa en vrijwilligersorganisatie Waal Handjes zijn de winnaars van de Vrijwilligersprijs Hoorn 2021.

Wethouder Kholoud Al Mobayed kwam het goede nieuws vrijdagmiddag persoonlijk brengen. Behalve de eer krijgen de vrijwilligers van het jaar een high-tea/borrelpakket van de Tuynkamer en een prijzenpakket van bioscopen, musea en andere organisaties uit Hoorn en Medemblik.

Al Mobayed bedankte de winnaars voor hun bijdrage aan ’het mooier maken van onze gemeenschap’. „We leven in een tijd met veel zorgwekkende ontwikkelingen: toenemende armoede, ingewikkelde systemen, isolement en eenzaamheid, mede veroorzaakt door corona. Het werk van vrijwilligers maakt een enorm verschil voor een heleboel mensen. Een praatje met een eenzame oudere, het boodschapje voor de minder mobiele buurvrouw of het bieden van perspectief aan de uitzichtloosheid bij sommige jongeren. Vrijwilligers zijn op een heleboel fronten actief, maar ze hebben een ding gemeen: ze geven het leven van veel mensen extra glans.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De genomineerden voor de Hoornse Vrijwilligersprijs 2021. Linksboven en rechtsmidden de winnaars.

De genomineerden voor de Hoornse Vrijwilligersprijs 2021. Linksboven en rechtsmidden de winnaars.© Fotocollage aangeleverd

Kankerpatiënt

Bijna 4.000 stemmen zijn er de afgelopen weken uitgebracht op de genomineerde vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. De voorkeur bij zowel het publiek als de jury viel voor de categorie Vrijwilliger op Mariska Verhaar. Zij kwam zelf als kankerpatiënt bij Inloophuis Pisa terecht. Sinds vijf jaar doet ze daar vrijwilligerswerk. Eerst als gastvrouw, nu als assistent-coördinator en begeleider van lotgenoten. Ze noemde haar uitverkiezing een verrassing. „Erg leuk dat ik nu Vrijwilliger Hoorn van 2021 ben, al doen we het echt samen, dus deze waardering is voor iedereen bij Inloophuis Pisa!”

Voor de organisaties was het volgens de organisatie extra spannend. Het was een tijdje een nek-aan-nek race tussen Waal Handjes en de jonge stichting Join The Project. Uiteindelijk koos zowel het publiek als de jury voor Waal Handjes. Een initiatief van Appie Azzouzi, dat ontstaan is in coronatijd. Samen met ’zijn’ groep jongeren, die ook wel als ’112-jongeren’ worden betiteld, biedt hij hulp aan de bewoners van de Grote Waal. In een jaar tijd klaarden ze bijna honderd klussen - zoals een lampje monteren, boodschappen halen, muurtje behangen - op meer dan 150 adressen. Een initiatief dat de leefbaarheid in de wijk al duidelijk verbeterd heeft, aldus de jury. „We doen het graag, ook als niemand het zou zien”, zei Mo, een van de jongeren in een reactie. „Het geeft ons echt een goed gevoel. De een-op-een waardering krijgen we al van de bewoners, maar het is wel extra leuk dat we nu ook de waardering nog breder krijgen, zoals van de gemeente Hoorn. We blijven zeker doorgaan!”

(Tekst gaat door onder de foto)

Mariska Verhaar wordt gefeliciteerd door wethouder Al Mobayed.

Mariska Verhaar wordt gefeliciteerd door wethouder Al Mobayed.© Foto aangeleverd

De Vrijwilligersprijs Hoorn 2021 is georganiseerd door Vrijwilligerspunt Westfriesland, in opdracht van gemeente Hoorn. Andere genomineerden waren bij de organisaties de ’planmaatjes’ van Stand-By en in de categorie Vrijwilliger Rita Lodde van onder andere Stichting Vrienden Begraafplaats Keern en Vereniging Oud Hoorn, en coördinator Henk Koorn van Stichting Leergeld.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen