Trump verliest beroepszaak over documenten bestorming Capitool

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Een Amerikaans gerechtshof heeft in hoger beroep de eis van ex-president Donald Trump verworpen om geen presidentiële documenten over de bestorming van het Capitool op 6 januari vrij te geven. Hij vocht een besluit daarover van zijn opvolger Joe Biden aan bij het gerechtshof in het District of Columbia.

"Op basis van de gegevens die voormalig president Trump ons ter beschikking heeft gesteld zien we geen gronden om het besluit van president Biden te verwerpen", schrijven de drie rechters in hun vonnis. Volgens de rechters zijn de documenten "relevant en noodzakelijk voor het onderzoek naar de aanval op de wetgevende macht en zijn constitutionele rol bij de vreedzame overdracht van het presidentschap".

Eerder al ging een lagere rechter akkoord met de beslissing van Joe Biden om die documenten over gebeurtenissen in het Witte Huis ter beschikking te stellen aan de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden, die de aanval op het Capitool onderzoekt.

Trump wil de documenten geheimhouden, verwijzend naar het presidentiële privilege dat hij tijdens zijn ambt genoot. Hij kan in beroep bij het Hooggerechtshof.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.