Krimp Schiphol onvermijdelijk: luchthaven voldoet niet aan stikstofregels

Van onze verslaggevers
Schiphol

Er leven in het demissionaire kabinet zorgen over de nabije toekomst van luchthaven Schiphol vanwege juridische procedures die door milieuclubs zijn aangekondigd. Omdat de luchthaven nog geen natuurvergunning heeft en mogelijk niet voldaan wordt aan onder andere stikstofregels, hangt een stevige krimp van Schiphol in de lucht.

Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van de NOS waarin staat dat juristen het kabinet adviseren om maatregelen te nemen nu Schiphol mogelijk niet voldoet aan stikstofregels en regels over geluid en overlast.

Boeren uitkopen

Gesuggereerd wordt om boeren in de omgeving van de luchthaven uit te kopen om zo stikstofruimte te creëren, vervuilende bedrijven in de omgeving minder uitstoot te laten creëren en de maximumsnelheid omlaag te brengen in de omgeving van de Haarlemmermeerpolder.

Schiphol heeft vorig jaar, in oktober, al een natuurvergunning aangevraagd. Die wordt momenteel nog beoordeeld bij het ministerie van LNV, dat het bevoegd gezag is. Voor zo’n vergunning wordt afgegeven moet voldaan worden aan allerlei voorwaarden. Zonder ingrijpende maatregelen zou volgens juristen alleen een vergunning afgegeven kunnen worden voor minder vliegbewegingen, meldt de NOS.

Maatregelen

Gekeken wordt ook naar andere emissiereducerende maatregelen zoals elektrisch taxiën en schonere vliegtuigen. „Het probleem daarbij is dat je dat niet zo snel regelt”, zegt een goed ingevoerde bron. „Daarom is het echt wel even zoeken.”

De kwestie staat vrijdag ook op de agenda in de ministerraad, maar verwacht wordt dat er nog geen besluiten genomen worden. „De vergunning moet uiteindelijk wel juridisch houdbaar zijn als milieuorganisaties naar de rechter stappen. Er is eerst meer onderzoek nodig, je wilt niet nat gaan. Maar er zijn nog geen besluiten genomen.”

Schiphol zegt in een reactie nog niet vooruit te kunnen lopen op de zaken. „Den Haag is nog bezig met de vergunningaanvraag. In februari adviseerde het kabinet nog positief over de vergunningaanvraag” zo meldt een woordvoerder.

Te triest

Lid van de Omgevingsraad Schiphol en wethouder Guus Elkhuizen van Nieuwkoop noemt het ’te triest voor woorden’ dat het zover heeft moeten komen.

„Zeker tien jaar heb ik in bestuurlijke overleggen hiervoor gewaarschuwd zonder dat men het oppakte. De Nederlandse staat had als eigenaar van Schiphol veel eerder verantwoordelijkheid in dit dossier moeten nemen. Laten wij nu ook eens serieus kijken naar Schiphol in zee. Daarmee lossen we ook de woningnood in de toekomst op.” De omwonenden in de Omgevingsraad zijn ’opgelucht’ over de mogelijkheid van minder vluchten.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen